V Hulíně a Pravčich plavaly stovky uhynulých ryb. | foto: HZS Zlínského kraje

V říčce na Kroměřížsku uhynuly stovky ryb, zřejmě kvůli močůvce

  • 0
V říčce Rusavě na Kroměřížsku v úterý uhynuly stovky ryb. Do toku se zřejmě dostala močůvka, která ryby otrávila. Případ vyšetřují policisté, hledání viníka však bude složité.

O úhynu většího počtu ryb v říčce Rusavě se hasiči dozvěděli až ve středu ráno, později však zjistili, že si někteří lidé všimli mrtvých ryb a zápachu už v úterý večer.

„Mrtvé ryby jsme našli poblíž ulice Holešovská v okrajové části Hulína, na úseku asi 150 metrů vodního toku jich bylo několik stovek,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Libor Netopil.

Obdobnou situaci následně ohlásil i starosta sousední obce Pravčice.

Případem se začal zabývat odbor životního prostředí kroměřížské radnice.

„Odebrali jsme vzorky na třech místech, čekáme na výsledky laboratorních testů. Ryby zřejmě otrávila močůvka. Podle starosty Pravčic, který v tomto oboru dříve pracoval, to podle charakteristického zápachu nejspíš byla kravská močůvka, ne prasečí,“ sdělil iDNES.cz referent oddělení ochrany vod a prostředí Igor Hýbner.

Hledání viníka bude těžké

Místní rybáři budou množství uhynulých ryb i způsobené škody teprve vyčíslovat.

Je pravděpodobné, že močůvku někdo do Rusavy vypustil, protože neměl povolení na její zaorání do pole a nechtěl platit za její oficiální likvidaci v čističce.

Případem už se zabývá hulínská policie. „Hledáme původce nákazy, čekáme na výsledky chemických rozborů i vyčíslení škody. Vše je zatím ve stádiu prověřování, právní kvalifikaci budeme teprve upřesňovat,“ poznamenala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Hledání viníka však zřejmě bude složité.

„Je problém v časovém odstupu od vzniku nákazy. Je to smutné, ale teď už se asi nezjistí, odkud přišla,“ domnívá se Hýbner.