Začalo to velmi nevinně. Paní Stanislava ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji spolu s rajčaty a sýrem k zapečení. Večeři naštěstí jedla sama a zpočátku necítila nic divného.
„Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ uvedla pacientka a dodala, že asi po třech hodinách jí začaly bolesti břicha následované obrovskými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy.
Užívejte si cukety, receptů je nepočítaně. Hořké vyhoďte, obsahují jed |
Do nemocnice se dostala po pár hodinách těžce dehydratovaná a s krutými bolestmi břicha.
„Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí,“ popsal Ilja Ryšavý, vedoucí lékař Interní jednotky intenzivní péče Krajské nemocnice T. Bati.
Jak se lékaři shodli, průběh onemocnění pacientky byl už od začátku netypický pro infekci. Laboratorní výsledky nebyly nijak zvýšené, takže neukazovaly na zánět. Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, bývá jiný charakter průjmů. Nález na játrech byl netypický, a tak pro jistotu nasadili antibiotickou širokospektrální terapii.
Pro intoxikaci by svědčila hořká chuť požité zeleniny, obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra.
Muchomůrky tygrované, lysohlávky... Přibývá potíží i halucinací z hub |
„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu, což nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve VFN Praha s tím, že se však nikdy nejednalo o takto závažnou otravu,“ uvedl Ryšavý.
Tento případ naštěstí pro paní Stanislavu dopadl dobře. Po šesti dnech hospitalizace byla propuštěna domů, cítí se lépe. Sama však chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor.
Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině. Látku rostlina většinou tvoří v reakci na stres.
„Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ uzavřel internista.