Rybáři z řeky Bečvy vytáhli ohromné množství mrtvých ryb.

Rybáři z řeky Bečvy vytáhli ohromné množství mrtvých ryb. | foto: Stanislav Pernický, Český rybářský svaz

Kvůli otravě Bečvy policie obvinila muže a firmu, stíhá dva trestné činy

  • 169
Kvůli loňské otravě řeky Bečvy na Vsetínsku policie obvinila jednu právnickou a jednu fyzickou osobu z Rožnovska. Konkrétní jména nesdělila. „Bylo nám sděleno obvinění,“ reagoval na dotaz iDNES.cz jednatel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka. Upřesnit, zda se v jejich případě obvinění týká firmy, nebo konkrétního člověka, však nechtěl.

Případ si převzal státní zástupce, který vypracuje obžalobu.

„Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ uvedla policie na Twitteru.

„Obviněnému muži hrozí až pětileté vězení, firmě pak zákaz činnosti a peněžitý trest,“ doplnil komisař zlínské kriminální policie Petr Jaroš. Vyšetřování nadále pokračuje.

MF DNES na začátku května uvedla, že znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, které areál patří a provozuje zde i čistírnu odpadních vod. Ředitel rožnovské firmy to zásadně odmítl. Soudní znalec k tomu důkazy nemá,“ řekl tehdy Oldřich Havelka.

Podle tehdejších informací tekla kontaminovaná voda místo přečištění a odstranění chemikálií kanálem rovnou do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka a ne do speciálních lagun, které v areálu jsou.

Rybáři potřebují viníka kvůli odškodnému

V řece následně uhynulo 40 tun ryb a tok byl otrávený v délce 40 kilometrů. Určení konkrétního viníka dává rybářům naději na proplacení nákladů, které měli s likvidací ekologické havárie.

Po různých městech, obcích a krajích jsme doslova vyžebrali větší část nákladů. Pokud se nám podaří dostat je od viníka, rádi peníze vrátíme,“ uvedl jednatel Českého rybářského svazu pro Severní Moravu a Slezsko Rostislav Trybuček.

„Obvinění přichází po strašně dlouhé době. Směrodatné ale je, že se to někam ubralo a pevně věřím, že je to pravda. Už jsem ztrácel iluze,“ dodal. Prokazatelné náklady na likvidaci škod rybáři vyčíslili na téměř milion korun. Dosud se jim podařilo získat asi 700 tisíc.

„Informace z policejního tweetu potvrzuje předpoklady, které jsme měli. Hovoří o obviněných z Rožnovska, i náš vodoprávní úřad naměřil u výpusti z rožnovského areálu Tesly nadlimitní množství kyanidu,“ uvedl starosta města Robert Stržínek.

K otravě, která je jednou z největších ekologických havárií v tuzemsku, došlo loni 21. září. Úsek řeky od obce Choryně na Vsetínsku po Lipník nad Bečvou na Přerovsku se proměnil v mrtvou zónu.

Posudek byl klíčový dokument

Podle svědků byl na některých místech cítit zápach chloru. Vodohospodáři několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila. To se nakonec podařilo až po několika dnech, pomohlo také deštivé počasí.

Že jde o kyanidy, potvrdily laboratoře čtvrtý den po otravě. Vyšetřování pak ukázalo na výpusť ve valašskomeziříčské části Juřinka. Ta vede do 16 kilometrů vzdáleného průmyslového areálu po rožnovské Tesle a pozornost se zaměřila na tamní čistírnu odpadních vod.

Průběh vyšetřování provázely nejasnosti a podezření, že není vůle jej dokončit. Nedaleko místa, kde se jako první objevily uhynulé ryby je provoz chemičky Deza, která patří do holdingu Agrofert. Pro řadu lidí, ať už veřejnost či politiky, byla její spojitost s otravou očividná.

Soudní znalec, kterého policie k případu přizvala, ji ale vyloučil a za viníka označil rožnovskou firmu. Sklidil pak kritiku za porušení mlčenlivosti. Na vyhotovení posudku ale policie čekala jako na klíčový dokument.

Po zářijové otravě následovaly další dva incidenty, při kterých do Bečvy vytekla kontaminovaná voda ze stejné výpusti. V jednom případě pak rozbory ukázaly nadlimitní množství niklu, ve druhém dusitanů. Ani v jednom případě nedošlo k úhynu ryb.

Na začátku září pak z výpusti vytekla zpěněná voda, která s sebou přinesla několik kusů mrtvých ryb. Kontaminace nebezpečnými látkami tehdy laboratoře neprokázaly. Energoaqua vysvětlila, že čistila zařízení a do výpusti vytekly nečistoty, které vypláchli.