Obyvatelé Jarošova budou v referendu volit, jestli se odtrhnou od Uherského Hradiště. (Ilustrační snímek)

Obyvatelé Jarošova budou v referendu volit, jestli se odtrhnou od Uherského Hradiště. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Známé osobnosti přemlouvají Jarošov - neodtrhávejte se

  • 8
Uherské Hradiště zahájilo v Jarošově kampaň za udržení této místní části. Ani ne za dva týdny se tam totiž uskuteční referendum o možném odtržení. Město sází na známé lidi, kteří zveřejňují svá stanoviska proti odchodu Jarošova. První takovou osobností je Pavel Jančář, ředitel jarošovské základní školy, která má pět tříd.

"Nejsem občanem Jarošova, ale za posledních šest let jsem zde prožil velkou část svého života. Z mého pohledu nevidím v oblasti školství výhody odtržení Jarošova od města Uherské Hradiště a jeho osamostatnění," píše ředitel v prohlášení, které publikovala radnice na svém webu.

Tento způsob přesvědčovací kampaně je překvapivý. Město nikdy nenaznačilo, že něco podobného chystá, i když netajilo, že do zahájení referenda s nějakými předvolebními kroky ještě přijde.

"Nápad pochází od pracovní skupiny, která se na radnici tematikou Jarošova zabývá," vysvětlil tajemník radnice Josef Botek. Další jména zatím nejsou známá, Botek ale naznačil, že to budou osoby veřejně známé: například herec, hudebník, sportovec či lékař.

Ředitel hraje na možné uzavření školy

Jakým způsobem vlastně radnice osobnosti oslovuje a co po nich přesně chce? "Všichni vytipovaní dostanou stejné otázky týkající se jejich pohledu na snahu o oddělení Jarošova a na to, v čem spatřují největší výhody, když se Jarošov neodtrhne, nebo naopak nevýhody v případě odtržení," popsal Botek.

Mluvčí přípravného výboru pro osamostatnění Stanislav Juriga je ale přesvědčený, že takové názory obyvatele Jarošova neovlivní. "Snad nikdo nemůže očekávat, že ředitel školy by napsal něco jiného, než napsal. Vždyť je to zaměstnanec města a kdyby řekl, že je pro odtržení, tak další rok už není ředitelem," prohlásil Juriga.

Jenže stanovisko ředitele jarošovské školy by mohlo v zářijovém referendu sehrát důležitou roli. A to hlavně proto, že ředitel v textu mluví o hrozbě uzavření školy kvůli stále nižšímu počtu žáků.

Příznivci odtržení už také chystají svoji propagaci

"Počet žáků od roku 2004, kdy jich bylo ve škole neuvěřitelných 194 v deseti třídách, velmi rychle klesá. V současnosti máme 80 dětí v pěti třídách. Při dalším poklesu počtu žáků nám hrozí nutnost žádat o výjimku z počtu žáků," uvedl Jančář a upozornil, že pokud tento trend bude pokračovat, bude muset výrazně pomoci zřizovatel – tedy zatím Uherské Hradiště.

"Katastrofické scénáře mi nejsou vlastní. Proto věřím, že školu v současné podobě v Jarošově zachováme, což je i záměr zřizovatele," píše ředitel, který si dosavadní péči Hradiště pochvaluje.

Juriga v reakci oznámil, že v případě osamostatnění Jarošova bude vedení obce školu zcela jistě podporovat. "Vzdělání je naše priorita, základní školu prvního stupně v Jarošově v každém případě a za všech okolností udržíme," řekl.

I příznivci odtržení jsou před referendem značně aktivní. Po všech jarošovských domácnostech například roznášeli propagační brožurky a zároveň se chystají na poslední veřejné setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 13. září – těsně před referendem, které bude 22. září.