Rychlík narazil do kamionu na přejezdu u Spytihněvi na Zlínsku. (8. června 2011)

Rychlík narazil do kamionu na přejezdu u Spytihněvi na Zlínsku. (8. června 2011) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Oprava trati, kterou poničil střet vlaku s kamionem, potrvá několik dnů

  • 5
Železničářům se podařilo provizorně opravit trať u Spytihněvi na Zlínsku, kde se ve středu srazil rychlík s kamionem. Nehoda ochromila na půl dne dopravu na koridoru Přerov - Břeclav, cestující museli jezdit náhradními autobusy. Od středečního večera se jezdí po jedné ze dvou kolejí. Oprava druhé ale potrvá několik dnů.

"Musíme vyměnit pražce a kolejnice, opravit nástupiště. Také čekáme na vyjádření statika, který rozhodne o opravě nebo demolici částečně zbořené zastávky ve Spytihněvi," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. (Více o nehodě čtěte zde.)

Cestující by podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové neměli následky středeční nehody ani pocítit. "Místem projíždějí vlaky po jedné koleji, náhradní doprava už není dnes nutná. Také zpoždění vlaků je minimální, některé je nemají vůbec," popsala Šubová.

Podle ní nabraly některé dopolední rychlíky a lokálky zpoždění maximálně do patnácti minut. "Očekáváme, že ve špičce by to mohlo být až třicet minut. Půjde ale o dočasnou situaci," dodala mluvčí drah.

Rychlík narazil do kamionu na přejezdu u Spytihněvi na Zlínsku. (8. června 2011)
Rychlík narazil do kamionu na přejezdu u Spytihněvi na Zlínsku. (8. června 2011)
Rychlík narazil do kamionu na přejezdu u Spytihněvi na Zlínsku. (8. června 2011)

Policisté už vyslechli polského řidiče odpovědného za nehodu a obvinili ho z obecného ohrožení. "Muži teď hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let," uvedla krajská policejní mluvčí Jana Bartíková. Škoda na vlaku, kamionu a majetku drah se vyšplhala na sem milionů.

"Tohle je typický příklad nedodržování předpisů. Ty totiž říkají, že na trať se může vjet až po skončení zvukové a světelné signalizace. Budeme určitě po viníkovi vymáhat škodu," vysvětlil Halla.

Polák spěchal za ženou a malou dcerkou

Nehoda na železnici vypadala hrozivě. Padesátiletý muž z Polska jel se svým kamionem k firmě, kde měl nakládat zboží. Spěchal, protože doma poblíž Varšavy ho čekala žena s malou dcerkou.

Řidič stál na přejezdu, kde blikala výstražná světla a začaly se zvedat závory. Vjel na trať, aniž by respektoval stále varující signalizaci. Jenže v tu chvíli závora opět klesla a kamion zůstal uvězněný na kolejích.

"Muž vypověděl, že před ním ještě projela dvě vozidla, další auto zůstalo stát. Řidič se domníval, že má poruchu, proto ho předjel a vjel na železniční přejezd. To, že se závory začaly zase zavírat, ho prý překvapilo. Myslel si, že jde o omyl," doplnila Bartíková.

8. června 2011

Řidič ještě stihl z auta vyskočit a máváním varovat strojvedoucího. Ten se také ukryl, střetu už ale nikdo nemohl zabránit.

Lokomotiva utrhla polovinu náklaďáku a ta pobořila zastávku. Vlak vykolejil a zastavil 200 metrů za místem střetu. Jako zázrakem se nikomu ze 150 cestujících nic nestalo, štěstí bylo i to, že nikdo v tu chvíli nestál na vlakové zastávce.

,