Náměstí Svobody ve Vsetíně

Náměstí Svobody ve Vsetíně - Opravená lokalita vyvolává rozpaky. Lidem chybí zeleň. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Jak chcete změnit „betonové“ náměstí? ptá se Vsetín naštvaných obyvatel

  • 5
Vsetínská radnice připravuje úpravy na nedávno opraveném náměstí Svobody. Jeho nová podoba obyvatele naštvala, kritizují hlavně nedostatek zeleně. Změny "betonového" náměstí, jak mu nyní místní nejčastěji přezdívají, tentokrát chce radnice detailně probrat i s lidmi.

Radnice je zve na veřejné projednávání, aby mohli říci, co by se mělo změnit. K debatě pozve i architekta Igora Kovačeviče, který je pod rekonstrukcí centra Vsetína podepsaný. "Už má hotové dva návrhy na změny," uvedla vsetínská starostka Iveta Táborská.

Obyvatelé se se zastupiteli společně sejdou v úterý 12. června v Základní škole Trávníky. Radnice má ale v plánu zdržet architekta o pár dnů déle a zorganizovat přímo na náměstí workshop s veřejností. Zapojit chce nejen místní, ale i studenty architektury z Brna, kteří budou návrhy lidí přímo zakreslovat do plánů.

"Změnit se má hlavně mlatový povrch. Nejlépe na zeleň," vysvětlila Táborská. "Ráda bych tam viděla i lavičky a odpadkové koše," dodala starostka.

Zdůraznila, že lidé měli možnost říct svůj názor na návrhy už předtím, než se náměstí začalo měnit. "Málokdo toho ale využil," připomněla.

V další fázi by na vyasfaltované části náměstí měly přibýt stolky a stánky, třeba pro prodejce zeleniny, a pítko. "To tam kdysi bylo, takže s přívodem vody by problém nebyl," podotkla Táborská.

Nejbližší veřejné jednání ale bude řešit jen prostor před památníkem tak, aby se změnil k lepšímu už letos na podzim.