Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Odměny pro vedení nemocnice schválil kraj narychlo a bez dozorčí rady

  • 4
Představenstvo zlínské nemocnice, jejíž hospodaření prověřuje policie, dostalo od končícího vedení Zlínského kraje statisíce korun jako roční odměnu. Krajští radní přitom nepočkali na projednání v dozorčí radě a peníze schválili pouhé dva dny před odevzdáním svých postů.

Obvykle netrvalo déle než pár minut. Pondělní jednání krajské rady, která je zároveň valnou hromadou všech svých nemocnic, se ale protáhlo. Radní totiž řešili odměny pro členy představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Na stole přitom neměli usnesení dozorčí rady. Mezi jejími devíti členy jsou lékaři nemocnice i zástupci politických stran v krajském zastupitelstvu. A právě tato dozorčí rada je podle vnitřní smlouvy první, kdo musí každoroční odměny projednat. Teprve pak může částky schválit valná hromada neboli krajská rada.

Náměstek za zdravotnictví byl proti překotným odměnám

Touto cestou ale statisícové odměny pro ředitele Pavla Calábka a další dva členy představenstva nešly. Dozorčí rada se totiž před týdnem nesešla v dostatečném počtu a nemohla žádný bod projednat.

„Schválení odměn bez dozorčí rady je porušením smlouvy,“ řekl náměstek za zdravotnictví Lubomír Nečas, který sedí v dozorčí radě i valné hromadě.

S odměnami pro vedení Baťovy nemocnice proto nesouhlasil. A nebyl sám.

„Nehlasovala jsem. Nebyla jsem si jistá, že je to úplně v pořádku,“ řekla radní Taťána Valentová Nersesjan.

Podle náměstka Jaroslava Drozda bylo naopak vše v souladu se zákonem a radní Jaroslav Kučera se odmítl vyjádřit.

Odstupující hejtman Stanislav Mišák má ale jasno.

„Jde tady o osobní animozitu doktora Nečase vůči vedení nemocnice. Nejde o žádné porušení předpisů,“ reagoval Mišák.

Nastupující hejtman Čunek: Je to podivné

Radní přitom mohli rozhodování o odměnách přenechat svým nástupcům. Další jednání dozorčí rady je naplánované už na příští týden.

„Navrhl jsem, abychom to odložili, ale pan hejtman chtěl rozhodnout hned,“ konstatoval Nečas.

Za týden už současní radní na svých místech sedět nebudou a je možné, že nové vedení kraje by na odměňování mohlo mít jiný názor. Už proto, že zlínskou nemocnici prověřuje policie kvůli podezření ze zkreslování účetních dokladů a porušení povinností při správě cizího majetku (více zde).

I její hospodaření si chce nastupující hejtman Jiří Čunek nechat zkontrolovat auditorem.

„Detailní informace nemám, ale takové překotné rozhodování, které zřejmě není v souladu s předpisy, je podivné,“ poznamenal Čunek, který bude mít ode dneška zdravotnictví ve své kompetenci.

Odsouhlasili i mimořádnou odměnu

Roční odměny dostávají členové představenstev nemocnic každý rok. Jejich výše se nezveřejňuje, ale pohybuje se v řádu stovek tisíc korun a vyplácí se z vlastního rozpočtu špitálů.

Dozorčí rada k tomu ale musí mít podklady, na základě kterých vyhodnotí, jestli si peníze zaslouží. Úkolů bývá pět nebo šest a podle toho, do jaké míry jsou splněné, přiděluje rada odměny.

„Posuzuje se například hospodářský výsledek, personál, investice nebo akreditace,“ vysvětlil ředitel zlínské záchranky Josef Valenta, který je členem dozorčí rady.

Podle informací MF DNES však Baťova nemocnice všechny úkoly nesplnila a odměnu tak její vedení dostane zkrácenou. Kromě toho si ale rozdělí mimořádnou odměnu, která však také neprošla dozorčí radou.

„Tu jsme přidělili proto, že nemocnice stihla v termínu vybavit onkologické centrum třemi důležitými přístroji,“ dodal náměstek Ivan Mařák.