ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Očkování u praktických lékařů je v ohrožení, kvůli novým pravidlům

  • 12
Stovky lidí ve Zlínském kraji, kteří se chtějí očkovat proti covidu19 u svého praktického lékaře, stále čekají na termín. Teď hrozí, že ordinace s očkováním přestanou. Centrální řídící tým totiž změnil systém distribuce vakcíny firmy Moderna, kterou Zlínský kraj rozděloval právě mezi praktiky.

Nově mohou od kraje dostat pouze vakcíny na druhou dávku, na tu první si ji musejí u distributora objednat sami.

„Balení je ale po sto dávkách a musí se do třiceti dnů vyočkovat. To je problém. Aby si praktik udělal seznam stovky lidí, musí jich obvolat třeba třikrát tolik, protože někteří jsou naočkovaní v centrech, další očkování odmítají. Je to velice nevýhodné,“ poukázal krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas.

Praktici ve Zlínském kraji očkují už od února a podali vakcínu čtvrtině naočkovaných lidí v regionu, zatímco v jiných krajích je jejich podíl na proočkovanosti pouze asi desetiprocentní.

Výhodné je to hlavně pro pacienty, protože vakcína se díky ordinacím dostává rovnoměrně po celém kraji a nemusejí za ní jezdit do očkovacích center ve větších městech. Lékaři takto naočkovali přes 53 tisíc lidí, tedy všechny zájemce z řad osmdesátníků, sedmdesátníků a téměř všechny šedesátníky. 

Praktici nemají problém vyočkovat třicet až padesát dávek, ale sto už ano. Pokud bude ale fungovat nový systém, s očkováním vakcínou Moderna praktici skončí a nebudou ji objednávat. Vakcína AstraZeneca už do České republiky přichází v malém množství a je určena jen na druhé dávky, látky od Johnson a Johnson je také málo a vakcínou od Pfizer/BioNTech praktici očkovat zatím nemohou.

Lékaři v ordinacích ve Zlínském kraji by tak pouze doočkovali zájemce druhou dávkou a s další vakcinací by zřejmě skončili. Což by také znamenalo, že by kraj přišel o značnou část Moderny, která by tím pádem putovala do jiných krajů.

„Jsme tím hodně poškození, trpí tím praktici i lidé, kterým jsme slíbili, že s vakcínou půjdeme za nimi. Vracíme se tím o čtyři měsíce zpátky. Myslím, že řada krajů s tím měla problém, neuměla spolupracovat s praktiky jako my a zásah shora to dal všechno do jedné roviny. Jde hlavně o to, abychom jako kraj o vakcíny nepřicházeli,“ prohlásil hejtman Radim Holiš.