ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

U očkování dětí musí být pediatr, čekání na termín se tím prodlužuje

  • 0
Od začátku července dostalo ve Zlínském kraji první dávku vakcíny proti covidu 1 500 dětí do 17 let. Nejvíce jich čeká na termín ve Zlíně. Ve věkové skupině do 15 let je zájem asi desetinový. Někteří zájemci narazili na potíže s registrací.

Ondřej Sedlák čekal na možnost zvolit si termín očkování svého dítěte deset dní. Pak se rodina ze Zlína zkusila přeregistrovat a volný den v PSG aréně měla k dispozici do tří dnů. I takové komplikace mohou při přihlašování do centrálního systému nastat.

„Zřejmě byl problém v registru. Teď už máme dítě naočkované, ale kdybychom nebyli rozhodnutí, tak by nás tyto komplikace a čekání mohly odradit,“ konstatoval Sedlák, který redakci na potíže upozornil.

„U rodičů, kteří jsou na vážkách, to může dopadnout i tak, že to vzdají a očkování prostě zavrhnou. Přitom pořád slyšíte, že je zájem malý,“ podotkl.

Ve Zlínském kraji by se zájemci měli na řadu dostat dva až sedm dnů od registrace. A to i přesto, že vakcín od firmy Pfizer/BioNTech momentálně přichází 20 tisíc dávek na týden, což je o polovinu méně než v červnu. Vyrovnává se to ale nižším zájmem o očkování, který s příchodem léta a prázdnin nastal v celé republice.

Od začátku července, kdy se k očkování mohou hlásit i děti od 12 do 15 let, naočkovali zdravotníci v kraji 1 500 dětí do 17 let. Aktuálně evidují centra v Uherském Hradišti, Zlíně, Vsetíně, Kroměříži a Luhačovicích zájem o očkování 2 600 dětí do 15 let, což je zhruba deset procent z celkové populace v tomto věku v kraji. Více než 600 z nich zatím čeká na termín, zbytek už den očkování zná.

Čekání na termín může ovlivnit i zajištění pediatra na očkovacím místě. Ten musí u vakcinace dětí být přítomný, stejně jako musí s dítětem přijít rodič nebo zákonný zástupce.

„U nás zatím očkování zajišťuje osm pediatrů, tři externí a pět z dětského oddělení, a to v naprosté většině nad rámec pracovní doby. Děláme maximum, abychom zajistili co nejplynulejší očkování,“ poukázal za Baťovu nemocnici pediatr Tomáš Nečas. „Vše záleží na personálních možnostech, které jsou zvláště v době letních prázdnin omezené,“ dodal.

Nejvíce dětí aktuálně čeká na termín v PSG aréně ve Zlíně. Takzvaně před závorou je tam podle reportu Ústavu zdravotnických informací a statistiky téměř 300 dětí. V Kroměříži jich čeká 88, v Hradišti 43, ve Vsetíně 37 a v Luhačovicích 6, stejně jako v uherskohradišťské ambulanci Medical Plus.

Kraj připravuje očkování u pediatrů

Zlínské centrum také dosud naočkovalo nejvíce dětí do 17 let v kraji, více než 500. Přes 300 jich zvládli v Kroměříži, téměř 300 v Uherském Hradišti, 80 ve Vsetíně.

„Během dvou pediatrických směn jsme za dva dny naočkovali přes 230 dětí,“ uvedl Nečas. „Do pondělí zvládneme dalších minimálně 300 a věřím, že ty, kteří čekají na termín, doočkujeme během příštích dvou týdnů,“ zmínil.

Děti očkování v naprosté většině zvládají bez problémů, chodí často celé rodiny. Nemocnice uvolňují termíny každý den. Například ve Vsetíně denně pro děti otevírají 54 termínů. „Očkujeme je v době od 12 do 14 hodin. Po celou dobu je přítomen pediatr z dětského oddělení naší nemocnice,“ upřesnila mluvčí nemocnice Radka Benešová.

Kraj už připravuje také očkování v ambulancích dětských lékařů. Zatím ale není možné, aby se vakcína Pfizer/BioNTech, která je jako jediná schválená k očkování dětí, dovážela do ordinací. Lékaři také čekají, jestli nebude pro dětské zájemce schválena i vakcína Moderna.

„Čekáme na možnost očkovat už dlouho,“ potvrdila dětská lékařka Ilona Hülleová z Bystřice pod Hostýnem, která je předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

„Jsou samozřejmě rodiče, kteří s očkováním váhají. Doporučila bych ho tam, kde jsou děti chronicky nemocné, nebo je takový člověk v rodině. Děti mají většinou lehký nebo bezpříznakový průběh covidu, ale jsou i vážnější případy, máme tady i úmrtí. Objevují se také další mutace, epidemie neustupuje. Pokud osmdesát procent populace nebude proočkováno, tak nám nezbývá nic jiného než očkovat i děti,“ řekla.