Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.

Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

OBRAZEM: Kultovní Lesní kavárna se proměnila v luxusní hotel s restaurací

  • 0
Vybydlené místnosti, poletující papoušci a krysy pobíhající po vestibulu. Tak vypadala proslulá zlínská Lesní kavárna, když ji koncem 90. let zavřela hygiena. Dnes už se ale v opravené budově Lesního hotelu návštěvníci ničeho štítit nemusejí. Zítra se o tom mohou poprvé přesvědčit při návštěvě nově otevřené restaurace.

Jestli se investorům podařilo proslulou kavárnu proměnit ve čtyřhvězdičkový hotel, to se mohou zájemci poprvé přesvědčit v pátek při návštěvě nově otevřené restaurace. Ubytování tady najde až čtyřicet hostů. Restaurace pojme sto padesát lidí.

Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.

Původní kavárnu situoval v roce 1982 její autor Ivan Bergmann do těsné blízkosti zlínského Lesního hřbitova. Architektonický skvost měl podobu atria s letní terasou. V kavárně se pořádaly pohřební trachty, ale návštěvníci ji vyhledávali i k běžnému posezení u vína či piva. Pro svoji polohu získala dokonce přezdívku U Kostlivce.

LESNÍ KAVÁRNA

Lesní kavárna byla postavena v roce 1982. Na její původní podobě pracoval zlínský architekt Ivan Bergmann. Koncem devadesátých let byl zchátralý objekt kavárny uzavřen. Deset let se sem veřejnost nepodívala. Před dvěma lety začala na opravě budovy pracovat společnost Vltava Holding. Přeměna původní kavárny v luxusní čtyřhvězdičkový Lesní hotel vyšla na 70 milionů korun. Ubytovací zařízení nabízí 40 lůžek a více než 150 míst ve své restauraci a přilehlých saloncích. Součástí Lesního hotelu je také wellness se saunou, párou a dvěma whirlpooly.

Současní majitelé, společnost Vltava Holding, získali zchátralý objekt v roce 2001. "Rozhodli jsme se původní kavárnu zachovat v co nejvěrnější podobě, jen rozšířenou o ubytovací možnosti," popsal zástupce investora Pavel Morávek.

Kavárna čekala na svou opravu osm let

Než se ale začalo na zchátralém objektu pracovat, trvalo to dlouhých osm let. "Investice by totiž neměla dostatečnou návratnost. Až před dvěma lety jsme využili možnosti dotace Zlínského kraje na čtyřhvězdičkový hotel," vysvětlil Morávek.

Aby investor splnil podmínky kraje, rozšířil svůj projekt hotelu o druhé ubytovací patro. Přes problémy, se kterými se musel následně potýkat při výběru dodavatele, v těchto dnech hotel úspěšně dokončil.

"Na začátku letošního roku jsme se rozešli s hlavním dodavatelem. Bohužel odešel bez dostatečného zajištění stavby proti případným škodám, jako je zatékání či sesuvy. Naštěstí se nám poměrně rychle podařilo najít nového a pak už šlo vše podle plánu," řekl jednatel společnosti Vltava Holding Ladislav Lebánek.

V průběhu stavby se investor setkal například také s kritikou, že není vhodné umístění hotelu vedle hřbitova. "Když se ale podíváte ze kteréhokoliv okna, nevidíte jediný náhrobek," hájí stavbu Morávek.

Kapacita: 40 lůžek a 150 míst v restauraci

Lesní hotel nabídne dvacet dvoulůžkových pokojů, restauraci a dva salonky s celkovou kapacitou pro 150 lidí, saunu a whirlpool. "Co se týká ubytování, ještě dolaďujeme nějaké drobnosti," podotkl Morávek.

Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.

Jedním z unikátů hotelu je podle něj moderně vybavená kuchyně. "S jejím zařízením nám pomáhal institut kuchařů z Prahy, kde působí i v současné době známý Zdeněk Pohlreich," pochlubil se zástupce investora.

Do nových prostor hotelu se brzy chystá i architekt původní Lesní kavárny Bergmann. "Počkám si, až bude vše zcela hotovo, ale zvědavý samozřejmě jsem," vzkázal.

Původní Lesní kavárna prý byla jedním z jeho prvních děl a je to pro něj dodnes srdeční záležitost. Oprava na čtyřhvězdičkový hotel v něm proto vyvolala emoce. "Nelíbí se mi například, že je teď budova příliš vysoká. Také se architekti možná nemuseli až tak držet původní koncepce kavárny. Možná by hotelu více prospělo, kdyby měli volnější ruce," vyjádřil se architekt.

Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.Lesní hotel ve Zlíně, který vznikl na místě proslulé Lesní kavárny.

A jak tedy Lesní hotel vlastně vypadá? Hned po průchodu hlavními dveřmi se příchozí ocitnou v prostorném atriu plném denního světla. Prosklená stěna je ostatně dobře vidět už zvenčí při příchodu k funkcionalistické budově v baťovském stylu. Ani vnitřní prostory hotelu architekti zbytečně nezahltili. Plně funkční věci z kvalitních materiálů jim dodávají nádech luxusu.