Monumentální dílo Joži Uprky ze Slovácka je nyní po rekonstrukci vystaveno v...

Monumentální dílo Joži Uprky ze Slovácka je nyní po rekonstrukci vystaveno v Moravské galerii v Brně. Před slavnou Jízdou králů stojí kurátorka Kateřina Svobodová. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Uprkova Jízda králů je zrestaurovaná v Brně, získat ji chce Hradiště

  • 2
Na délku má přes tři metry, na výšku skoro dva. Monumentální obraz Joži Uprky nazvaný Jízda králů po zrestaurování nově vystavuje Moravská galerie v Brně. O nejslavnější dílo slováckého malíře však usiluje i Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti.

Obraz, který Uprka dokončil v roce 1897 a viděli jej třeba v Londýně, ve Vídni i v Petrohradu, totiž potřeboval opravu. Proto byl nějaký čas ukrytý před zraky návštěvníků. Po zásahu restaurátorů jej brněnská galerie znovu ukazuje ve své stálé výstavě.

Joža Uprka

Joža Uprka: Poslední velká pouť u sv. Antoníčka (1925)
Joža Uprka: Teplanky na hřbitově (1937)

Nejslavnější malíř jihu Moravy žil v letech 1861 až 1940. Jeho tvorba je spjata především s Moravským Slováckem a okolím Hroznové Lhoty, kde kromě studií žil celý svůj život.

Jeho obraz Pouť u svatého Antonínka získal vysoké ocenění v Paříži. Svůj patrně nejznámější obraz Jízda králů namaloval Uprka v roce 1897.

Časem by se však monumentální dílo mohlo opět objevit i v Uherském Hradišti. Místní sběratelé se o to snaží už dlouho.

"Prezentujeme tady ty nejlepší věci a Jízda nám bohužel stále chybí," posteskl si sběratel Petr Vašát.

Ve zrekonstruované Jezuitské koleji v centru města je totiž ve třinácti sálech a na více než stovce obrazů k vidění nejrozsáhlejší česká sbírka Uprkových děl (více zde).

Vašát ji dal dohromady s podnikatelem a sběratelem Zdeňkem Zemkem. O proslulý Uprkův obraz má stále velký zájem.

"Je logické a jednoznačné, že tento obraz patří do tohoto místa," je přesvědčený Vašát. "Jde o vlčnovskou Jízdu králů a máme tady jeho nejlepší díla," doplnil.

Expozice v Jezuitské koleji je navíc unikátní. Rozkládá se na více než tisíci metrech čtverečních a na stěnách visí více než stovka Uprkových obrazů.

Některé zapůjčila Národní galerie v Praze, jiné Galerie výtvarného umění v Ostravě a do konce roku přibudou obrazy ze Slovenské národní galerie v Bratislavě.

Na stěnách visí třeba velký Uprkův obraz Ježíš na hoře Olivetské, který odborníci restaurovali přímo v Jezuitské koleji.

Před několika měsíci přibylo také plátno s jezdcem z obrazu Jízda králů.

"To byla vlastně jedna z mnoha studií, které si Uprka dělal a předcházela konečnému obrazu," vysvětlil Vašát.

Výstavu v Hradišti doplňují také velkoformátové fotografie ze života slavného slováckého malíře.