Obchvat Otrokovic.

Obchvat Otrokovic. | foto: MAFRA

Po letech snažení bude obchvat Otrokovic zdarma. Trvalo to, říká starosta

  • 5
Obyvatelům Otrokovic se po letech uleví od aut, která místo po obchvatu projíždí centrem města. Obchvat je totiž součástí D55, a tak jej nyní mohou využívat jen řidiči s dálniční známkou. Ministr dopravy Dan Ťok však již podepsal vyhlášku, která mimo jiné právě úsek u Otrokovic od 1. ledna od poplatku osvobodí.

„Samozřejmě to kvitujeme s velkým povděkem, trvalo dlouho, než se to podařilo prosadit,“ reagoval starosta Otrokovice Jaroslav Budek a shrnul tak zhruba šestileté úsilí.

Od ledna přibude dálnic bez poplatku. Uleví městům

Výjimka přinese úlevu městu, které je extrémně dopravně vytížené, ale i řidičům, kteří budou mít cestu na Zlín rychlejší a s nižší spotřebou paliva. Počet aut, která namísto centrem pojedou po obchvatu, se odhaduje na víc než dva tisíce denně.

Obchvat je dnes dokončený jen zčásti, pokračování dálnice D55 se začne stavět pravděpodobně v první polovině příštího roku, i když silničáři původně chtěli, aby to bylo ještě letos.

Peníze na stavbu, která má vyjít na zhruba 800 milionů korun bez DPH, stát přislíbil. Zadrhl se ale výkup pozemků a silničáři se také museli vypořádat s výskytem 16 druhů chráněných živočichů. V tomto případě mravenců, ještěrek či svižníka (o problémech, které přípravu stavby provázejí, jsme psali zde).