Šílený střelec v Uherském Brodě za sebou nechal osm obětí.

Šílený střelec v Uherském Brodě za sebou nechal osm obětí. | foto: MAFRA

Obce chtějí mít agresory pod kontrolou. Pomoci má registr přestupků

  • 6
Starostové a policisté se shodují, že podobná událost, která minulý týden otřásla Uherským Brodem, se může stát kdekoliv. A že se jí nedá předejít. Zároveň ale chtějí dostat agresory ve svých obcích pod kontrolu.

Ve větší míře se nyní budou věnovat sousedským sporům a případům, kdy někdo narušuje soužití za pomoci násilí.

„To, co se stalo v Brodě, považuji za naprostou anomálii. Ukázalo to ale, že musíme propojit jednotlivá řešení přestupků a přihlížet k nim při vydávání zbrojního průkazu,“ uvedl starosta Vsetína a senátor Jiří Čunek. Po takzvaném registru přestupků volají policisté a strážníci už dlouho.

„Snad se ledy konečně pohnou. To je hlavní systémové řešení, které tady dávno mělo být,“ potvrdil zástupce ředitele městské policie ve Zlíně Pavel Janík. Jde o to, aby se přestupky evidovaly na jednom místě. Dnes se jich může pachatel jednoduše zbavit tím, že se přestěhuje do jiného města.

„V novém bydlišti se ale nikdo nedozví, že třeba narušoval občanské soužití nebo kradl,“ dodal Janík. V případě krádeží se navíc může jejich hodnota sečíst a z přestupku je rázem trestný čin.

Sousedské spory a narušování veřejného pořádku zaměstnávají radnice a strážníky den co den. Ti, kteří je řeší, vědí velmi dobře, jak málo stačí k tomu, aby se situace vyhrotila. Často jde o malichernosti jako přečnívající větve stromů, štěkající pes nebo i nová satelitní anténa.

Vyhrotit se může i drobný spor

„Nechali jsme si ji namontovat a v tu ránu jsme měli peklo. Soused tvrdil, že parabola vyzařuje škodlivé paprsky, které na něj dopadají,“ popsala Markéta Marušáková z malé obce na Kroměřížsku.

Vysvětlit pánovi jeho omyl se nepodařilo ani odborníkům na satelitní techniku a spor došel tak daleko, že muž „zářícím“ sousedům otrávil psa. S tvrzením, že pes zemřel na následky záření, u přestupkového řízení nepochodil.

„Původně jsem ho považovala za mírně pomateného starého pána, pak už jsem se bála i o děti,“ popsala Marušáková. Podobně vyhrocené spory ale nejsou příliš běžné.

Například ve Zlíně vyjíždí městská policie k výtržníkům, kteří narušují soužití denně, nejčastěji ale jde o hlučné večírky, hádky nebo třeba opilce v ulicích. V 98 procentech případů jsou to jednorázové incidenty.

„Nepamatuji, že by se na nás někdo opakovaně obracel nebo že by tady třeba vznikla petice proto, že by lidé měli obavy ze sousedů,“ řekl Janík. Obvykle se věc řeší na místě, část stěžovatelů se ale obrací i na radnici. V takovém případě obě strany přijme primátor.

„V naprosté většině se ti, co tady byli, nakonec domluvili. Šlo o to, že něčí plot zasahuje na sousedův pozemek a podobně. Že by byli agresivní, jsem za ty čtyři roky nezažil,“ dodal Miroslav Adámek.

Ve Vsetíně řeší problémy zejména s opilci

Naopak v Uherském Hradišti místa, kde se potíže množí, dobře znají. Jeden z obyvatel Rybáren staví dům bez příslušného povolení a stížnosti z jeho okolí se opakují. Podobná situace je i v Podzahradách, kde v zástavbě domků roste restaurace. „Agresivitu jsme tam ale nezaznamenali,“ ujistil starosta Hradiště Stanislav Blaha.

Zároveň však představitelé měst upozorňují, že i z drobnosti se může stát ostrý spor. „Že bychom byli na nějaký útok připravení, to nemůže říct nikdo ze starostů,“ dodal Blaha.

Ve Vsetíně patří mezi časté problémy verbální a fyzické napadání, často v souvislosti s alkoholem. Nedávno třeba skončil soud se skupinou Romů, kteří zbili hosty v jedné z restaurací. Často také řeší spory uvnitř rodin.

„Žijeme ve světe plném násilí - na obrazovkách je v míře dříve neobvyklé - a jsem přesvědčený, že pro některé patologické povahy to je návodné. Ve zprávách se často objevuje násilí jen pro násilí samotné, nad tím by se média měla zamyslet,“ mínil starosta Čunek.

Obavy měli také sousedé Zdeňka Kováře, který minulé úterý vešel do uherskobrodské restaurace Družba a bez varování začal střílet do lidí. Než obrátil zbraň proti sobě, mělo jeho běsnění 8 obětí.