Nutrii dokázali odchytit přivolaní strážníci. | foto: Město Kroměříž

Nutrie vlezla pod auto, bezradný řidič přivolal na pomoc strážníky

  • 15
Hlídka městské policie v Kroměříži obstála při odchytu agresivní nutrie, která se ukryla pod zaparkované auto a jeho majitel si se zvířetem nevěděl rady.

„Na tísňovou linku nám zavolal motorista, že pod jeho vozidlo zaparkované v ulici Kpt. Jaroše vlezlo nějaké zvíře a on neví, co má dělat,“ popsal ředitel kroměřížské městské policie Libor Kubiš.

Ulice Kpt. Jaroše se přitom nachází uprostřed třicetitisícového města a k nejbližším vodním plochám je to odsud nejméně několik set metrů.

„Na místo vyjeli strážníci, kterým se podařilo zvíře chytit, i když se statečně bránilo. Jednalo se o nutrii, kterou poté převezli k řece Moravě, kde ji nad Strží vypustili,“ poznamenal šéf strážníků.

Nutrie říční je invazní nepůvodní druh velkého vodního hlodavce, který pochází z Jižní Ameriky a do Evropy byl dovezen za účelem farmového chovu pro maso a kožešinu.

Nutrie je býložravec, který občas konzumuje živočišnou potravu. Pokud je jich více, dokážou celé území zdevastovat. U řek vyhrabávají nory až 15 metrů dlouhé, čímž břehy ztrácejí stabilitu, což může být nebezpečné.

Lidé by proto nutrie v žádném případě neměli krmit. Pokud to dělají, mohou se v místě přemnožit i potkani.

Například ve Zlíně se první nutrie objevily v roce 2008, zřejmě se sem dostaly po řece z místa, kde je některý chovatel pustil do volné přírody. V městských podmínkách je jejich predátorem pes a člověk, v přírodě to může být liška nebo výr.

S jejich odchytem ve Zlíně se začalo už v roce 2009, například v Bartošově čtvrti, Přílukách nebo Lužkovicích.

„Odchycení jedinci byli dočasně umístěni v Útulku pro zvířata v nouzi Zlín-Vršava a následně převezeni k chovatelům,“ dodala vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu Vladimíra Pavlovová.

Nutrii objevil řidič pod svým zaparkovaným vozem v ulici Kpt. Jaroše poblíž centra Kroměříže.

Nutrii objevil řidič pod svým zaparkovaným vozem v ulici Kpt. Jaroše poblíž centra Kroměříže.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz