Od září platí takzvaná pamlsková vyhláška ministerstva školství, jež má zajistit zdravou stravu dětem během povinné školní docházky. Hranice žáků, o které jde, přitom není daná věkem. Na základních školách a naprosté většině středních jsou tak pravidla jasná. Na gymnáziích se ale potkávají jedenáctiletí šesťáci s maturanty, jimž může být i dvacet let.
Od ledna (provozovatelé školních bufetů totiž mohou zboží doprodat do konce roku)v nich budou smět nakupovat jen starší studenti, kteří už dokončili povinnou školní docházku.
Jenže jak zabránit tomu, aby se k pultu a laskominám za ním dostali studenti nižšího gymnázia, tedy od primy po kvartu?
Tohle téma teď zaměstnává ředitele gymnázií po celé zemi. A co škola, to originální přístup.
„Nemá smysl polemizovat o tom, jestli je to správné, nebo ne. Prostě dostojíme legislativě, takže vstup do bufetu zabezpečíme čipem,“ uvedl ředitel zlínského gymnázia na Lesní čtvrti Jan Chudárek.
Elektronický systém, jenž nyní studentům a zaměstnancům odemyká vstupní dveře nebo přihlašuje a odhlašuje obědy, se rozšíří na vchod do bufetu. Čtecí zařízení a čip bude nově ovládat také automaty na teplé nápoje.
Zavřít prodejny nechtějí
Další zlínské gymnázium na náměstí T. G. Masaryka využije stejnou technologii, navíc ale udělá stavební úpravy. Dnes má školní bufet výdejní okénko přímo do vstupního vestibulu.
„To zazdíme a nakupující budou muset projít dovnitř skrze další místnost,“ popsala ředitelka Alena Štachová.
Školy samy bufety neprovozují, jen pronajímají prostory soukromníkům. Odpovědnosti za to, co se v nich prodává, se ale nezříkají.
„Jsou tam věci nezávadné - běžné pečivo, obložené bagety, ale jen čerstvé a bez tatarky, ovoce, minerálky,“ vyjmenoval ředitel vsetínského gymnázia Dalibor Sedláček.
Zatím je na chodbě školy i automat na sladkosti, ten však zmizí úplně. Automat na kávu se bude stěhovat, aby se k němu mladší studenti nedostali. Vůbec nejjednodušší by bylo prodejny zavřít, to ale ředitelé nechtějí.
„Hodně studentů chodí ráno bez snídaně, svačiny si také nenosí. Možnost koupit jídlo ve škole by měla být,“ míní Sedláček.
Mladším studentům vstup do bufetů jednoduše zakáže ředitel
„Jde o službu pro rodiče. Je jednodušší dát dítěti drobné na svačinu než ji ráno připravovat. A když je dobře nastavená nabídka v bufetu, studenti jedí zdravěji, než když jdou do obchodu,“ souhlasí ředitel kroměřížského gymnázia Josef Havela.
Situaci má komplikovanou tím, že škola nemá vlastní kuchyni a studenti proto během polední přestávky opouštějí budovu.
„Často jdou raději na hamburger než na oběd, to ale neovlivníme,“ podotkl Havela.
Jasné řešení ještě nemá. Buď přemístí bufet do části školy, kam nemají mladší studenti přístup, což znamená velké stavební úpravy, nebo omezí nabídku bufetu výhradně na potraviny, které vyhovují normám i pro mladší děti.
Už dnes do školy zajíždí firma vyrábějící ovocné a zeleninové smoothie či energetické a bezlepkové tyčinky. Jsou ale dražší než obložená houska.
„Škola se má hlavně starat o vzdělávání. Nemyslím si, že normální potraviny v bufetu by studentům, i těm mladším, škodily,“ řekl Havela.
Ve Vsetíně a Uherském Hradišti problém vyřeší tím, že ředitel mladším studentům vstup do bufetu zakáže.
„Na třídních schůzkách to oznámím rodičům a nechám si to podepsat,“ řekl Zdeněk Botek, jenž řídí hradišťské gymnázium.
Škola má tři budovy a nižší gymnázium je soustředěné v jedné z nich, kde bufet není. Do dalších budov zdejší studenti nemají přístup. I tady si ale myslí, že bufet má smysl, především pro studenty, kteří dojíždějí a z domu tak musí vyrazit brzy ráno.