Starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD).

Starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD). | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Zastupitel, který umožnil stavbu nemocnice ve Zlíně, odmítl odejít z ČSSD

  • 3
Zastupitel Zlínského kraje a starosta Zubří Lubomír Vaculín odmítá odejít z ČSSD, podpořila ho i místní buňka strany. Jeho odchod chce krajská ČSSD za to, že podpořil výstavbu připravované zlínské nemocnice.

Lubomír Vaculín byl loni v prosinci mezi zastupiteli, kteří podpořili návrh lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka na výstavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Krajské vedení ČSSD si přitom před tím odsouhlasilo, že Čunkův návrh nepodpoří. Vaculína proto vyzvalo k odstoupení ze všech stranických funkcí i k odchodu ze strany.

Vaculín si vzal nejprve čas na rozmyšlenou. Teď oznámil, že neodstoupí. Zuberská ČSSD, kterou řídí, zároveň v pondělí večer schválila usnesení, v němž se píše, že Vaculín sice nehlasoval podle společného postupu, ale „jednal v souladu s programovým prohlášení strany k volbám v roce 2017, kde se strana a její členové zavazují podporovat výstavbu nových zdravotnických zařízení v krajích“.

Zuberská ČSSD pod vedením Vaculína považuje výzvu krajského vedení strany za neuváženou, neadekvátní a dehonestující jejich předsedu.

„Za celou tuto situaci je zcela odpovědné předsednictvo kraje v čele s jeho vedením a bude mít výrazný dopad ve volbách do krajského zastupitelstva, za které je plně odpovědná lídryně kandidátky ČSSD,“ uvádí se v usnesení zuberské buňky ČSSD s dodatkem, že pokud krajské vedení postoj nezmění, budou stranu opouštět její členové.

Krajské předsednictvo věc projedná na konci ledna

Vaculín, který byl dříve krajským šéfem ČSSD, nechtěl svými slovy situaci zatím komentovat a řekl, že tak učiní v horizontu několika dní. Při hlasování o nemocnici loni v červnu, kdy ještě záměr hejtmana Čunka neprošel, se stejně jako další členové ČSSD zdržel hlasování.

„A to jen proto, že jsem byl krajským předsedou strany. Dnes už nejsem, tudíž jsem se rozhodl podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ vysvětloval svůj postoj v prosinci Vaculín.

„Bylo to vedené snahou poškodit ČSSD, je to selhání jednotlivce,“ reagovala tehdy předsedkyně klubu krajských zastupitelů ČSSD Milena Kovaříková.

I proto se dá očekávat, že krajské vedení ve snahách o Vaculínův odchod nepoleví. Tehdy hovořilo o podrazu. Vadilo mu, že Čunek o postoji Vaculína věděl dopředu, kdežto zastupitelé z ČSSD se o něm dozvěděli na poslední chvíli. Někteří mluvili v náznacích o možné korupci, což Vaculín odmítal.

Předseda krajské ČSSD Jiří Ott neměl během úterý o postoji Vaculína a jeho stranické buňky bližší informace.

Sdělil, že krajské předsednictvo bude reagovat až poté, co dostane jejich oficiální stanoviska. Předsednictvo se sejde 27. ledna, kdy věc projedná.

Krajské vedení v souvislosti s novou nemocnicí také zaslalo radním Zlínského kraje výzvu, v níž žádá, aby počkali na rozhodnutí ministerstva vnitra, které přezkoumává zákonnost prosincového hlasování.

„Vyzýváme radu, aby do té doby nečinila finančně nevratné nákladné kroky týkající se výstavby nové nemocnice. Na ministerstvu je jednadvacet podnětů a bylo by rozumnější počkat na jejich rozhodnutí. Žádáme je, aby si uvědomili, že jde o velkou investici a také zodpovědnost,“ vysvětlil Ott.

Čunek: Hlasování bylo bezchybné

ČSSD chce, aby kraj počkal hlavně s uzavřením smlouvy s projektantem stavby, na kterého aktuálně běží veřejná soutěž.

Jde o zakázku v hodnotě 285 milionů korun. Původně měl být vybrán na začátku března. Kraj se ale aktuálně chystá prodloužit termín uzávěrky přihlášek veřejné zakázky kvůli dodatečným dotazům zájemců.

V tom případě by rozhodnutí ministerstva mohlo být známé ještě před tím, než by kraj uzavíral s vítězem smlouvu.

„Rozhodování bude jednoduché. Hlasování bylo bezchybné a v souladu se zákonem. O nové nemocnici se v minulosti diskutovalo mnohokrát mezi zastupiteli i na veřejnosti, nikomu jsme informace neodepřeli,“ konstatoval Čunek.