ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Archiv Jana Trávníčka

Festival Neznámá země je znovu online. Ukáže Nepál, Barmu či Afriku

  • 0
Cestovatelský festival Neznámá země slaví čtvrt století existence. Letošní 25. ročník startuje dnes ve Zlíně a až do konce měsíce nabídne filmy, rozhovory, přednášky nebo reportáže. I tentokrát se kvůli epidemii koronaviru uskuteční online.

„Loni jsem odvážně a opatrně řekl, že by nás mohlo navštívit třicet tisíc lidí. Ve skutečnosti jich nakonec bylo sto tisíc. Letos bychom si přáli, aby to bylo alespoň stejné číslo,“ svěřuje se jeden z organizátorů Petr Horký.

Téma jubilejního ročníku je Kde domov můj. Pořadatelé nabídnou krátké rozhovory s lidmi, kteří žijí v zahraničí nebo se mu dlouhodobě věnují.

Kristýna Kironská bude mluvit o Barmě a Číně, polárnice Tereza Švecová o severním Norsku a Špicberkách, horolezec Jan Trávníček o Nepálu, kde se v těchto dnech chystá na další výpravu.

Chybět nebudou aktuálně natočené přednášky ve zlínském kulturním institutu Alternativa, na klinice reprodukční medicíny na Tomášově nebo v Zikmundově vile. 

Hosty budou fotograf a speleolog Richard Bouda, jenž zkoumal tajemné Stolové hory ve Venezuele, nebo zlínská ekonomka Jitka Fialová, která už patnáct let žije a pracuje jako průvodkyně v Africe.

Festival připomene i několik letošních výročí, třeba 400 let od popravy 27 českých pánů, konkrétně Kryštofa Haranta. „K tomuto cestovateli máme vymyšlenou velkolepou akci spojenou s navrácením zvonu na hrad Pecka. Ten, který hradu věnoval Harant, totiž nenávratně zmizel,“ naznačil další organizátor, Miroslav Náplava.

Při jiné besedě budou účastníci vzpomínat na známého zlínského etnografa a folkloristu Karla Pavlištíka, jemuž by letos bylo 90 let. Pořadatelé také přinesou rozhovor s dosud neznámým vítězem letošní Ceny Hanzelky a Zikmunda za nejlepší Cestopis roku.

Veškeré pořady budou na webu k vidění zdarma, u některých je potřeba počítat s časově omezeným přístupem.