VIDEO: Špitálu s jídly pomáhá hotelový šéfkuchař, začal telecím a candátem

  8:24aktualizováno  8:24
Se zlínskou nemocnicí začal spolupracovat šéfkuchař ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Během celého roku má pomáhat kuchařům s jídelníčkem tak, aby více využívali sezonních potravin.

Kuchyně zlínské nemocnice denně připravuje téměř 1800 jídel, z toho polovinu pro zaměstnance s nabídkou šesti pokrmů a druhou polovinu včetně dvaceti různých diet pro pacienty.

Fotogalerie

„Chtěli jsme naši kuchyni posunout dál, naučit kuchaře vařit moderně, používat nové technologie, vařit na páře,“ vysvětlila vedoucí stravování Renata Cíchová.

Z pátečního jídelního lístku proto Václavík připravoval candáta na másle s jarními brambory, telecí plátky s quinoa salátem, jarní rizoto s uzeným kuřecím masem a parmezánem či špaldové palačinky plněné kozím sýrem.

Na první pohled zajímavé menu se muselo vejít do nákladů, které se u pacientů pohybují za celodenní stravu do 65 korun, u zaměstnanců do 33 korun na den.

Donedávna vládly polotovary a předsmažené ryby

Podle Václavíka nemocniční kuchaři využívají konvektomaty nebo multifunkční pánev, ve které je možné připravit například vývar z kostí přes noc a která šetří práci i lidi.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

I přesto si nechali poradit, jak díky moderním technologiím dobře vysušit candáta nebo jak do klasického rizota použít jarní zeleninu. Rezervy v nemocniční stravě vidí například v dochucování jídel.

„Jsou pacienti, kteří musejí dodržovat dietu a proto nemohou kořeněná jídla. Je ale i spousta jiných, kteří nemají takové omezení a mají právo dostat správně ochucené jídlo,“ naznačil.

V nemocnici prý vařil poprvé, bere to jako výzvu.

„Nezvyklý je pro mě hlavně ten počet jídel, diet a podobně. Realizace v takovém množství je opravdu náročná,“ přiznal Václavík.

„Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezonu,“ doplnil.

Baťova nemocnice zlepšila nabídku jídel už v loňském roce. Původních 500 obědových strávníků z řad zaměstnanců díky tomu vzrostl na 900.

Páteční jídla v nemocnici ve Zlíně od Pavla Václavíka

Zaměstnanecká jídla

  • hráškový krém s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky
  • jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem
  • špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky
  • telecí plátky saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem
  • candát na másle s jarními brambory

Pacientská jídla

  • bez zdravotního omezení v jídle: grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře
  • beztučná dieta: kuřecí roláda plněná špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem

„Když jsem před rokem přišla, vařili spíše z polotovarů, kupovali předsmažené ryby, sýry. Teď používáme původní suroviny, které soutěžíme každý den a díky tomu máme čerstvou zeleninu, ryby i chlazené maso,“ upozornila Cíchová.

Mají vlastní pomazánky, pečivo i koláče

Vedení potvrzuje, že kvalitní strava nemusí nutně znamenat vyšší náklady. Díky soutěžení naopak mohli kuchaři například zvětšit porce masa a nabízet ryby i čerstvou zeleninu.

„Přesvědčili jsme se, že jde i při dodržení nákladů používat kvalitní suroviny na přípravu zaměstnanecké i pacientské stravy,“ poukázala Cíchová.

Kuchyně si navíc vyrábí i vlastní pomazánky, saláty, pečivo, tvarohové výrobky i koláče. Ty dostávají nejen pacienti během denní stravy, ale koupit si je mohou i návštěvníci v nemocničním bistru.

Loni investovala zlínská nemocnice do nových technologií v kuchyni zhruba dva miliony korun. Letos chce opravit elektroinstalaci a pořídit myčku nádobí. Náklady by měly dosáhnout čtyř milionů korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Měli jsme strach, přiznávají záchranáři, kteří byli náhodou první u požáru na D1

Nedělní nehoda s ničivým požárem cisterny a několika aut na dálnici D1 u středočeské obce Psáře mohla mít více než...

První liga: Budějovice protáhly vítěznou sérii, Kadaň šokovala Jihlavu

Hokejisté Českých Budějovic protáhli vítěznou sérii v první lize na šest zápasů. Na ledě Třebíče vyhráli 5:1. V 16....

Evakuace stovek lidí v Kunovicích skončila, letecká puma nebyla aktivní

Při výkopových pracích v Kunovicích našli dělníci leteckou pumu. Policie evakuovala z areálu výrobce letadel Aircraft...

Neznámý muž ležel v Uherském Hradišti na silnici, přejelo ho auto

V sobotu ráno došlo k tragické nehodě v Uherském Hradišti, mladá řidička zde přejela muže ležícího na silnici. Muž přes...

Poslední Zlín se rozhlíží v zahraničí. Hosták: S týmem se musí zatřást

Jeho místo je v kanceláři. V nedělním kritickém zápase v Litvínově si ale generální manažer zlínských hokejistů Martin...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Oprava nadjezdu v Otrokovicích končí, přetížené křižovatce to ale nepomůže

Kvůli rekonstrukci nadjezdu v Otrokovicích trpí pod návalem aut kvítkovická křižovatka. Práce ve městě skončí začátkem...

Dáme práci lidem z vyloučených lokalit a zlepší se i děti, zjišťují města

Ve Zlínském kraji je osm vyloučených lokalit, které mají 780 obyvatel. Města situaci řeší různě. Nesmlouvavým přístupem...

Skláři odlili ruce zlínských studentských vůdců sametové revoluce

Všechny se sehnat nepodařilo. Více než polovina, tedy pětice studentských vůdců sametové revoluce z fakulty...

Kozy, želvy i lama. Valašský park plný zvířat znovu láká děti. A zdarma

Nadšenec ve Valašském Meziříčí po dvou letech nucené odstávky znovu otevřel veřejnosti Fauna park - Dětský ráj. Místo s...

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.

Najdete na iDNES.cz