Čtvrtek 25. února 2021, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 25. února 2021 Liliana

VIDEO: Špitálu s jídly pomáhá hotelový šéfkuchař, začal telecím a candátem

  8:24
Se zlínskou nemocnicí začal spolupracovat šéfkuchař ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Během celého roku má pomáhat kuchařům s jídelníčkem tak, aby více využívali sezonních potravin.

Kuchyně zlínské nemocnice denně připravuje téměř 1800 jídel, z toho polovinu pro zaměstnance s nabídkou šesti pokrmů a druhou polovinu včetně dvaceti různých diet pro pacienty.

Fotogalerie

„Chtěli jsme naši kuchyni posunout dál, naučit kuchaře vařit moderně, používat nové technologie, vařit na páře,“ vysvětlila vedoucí stravování Renata Cíchová.

Z pátečního jídelního lístku proto Václavík připravoval candáta na másle s jarními brambory, telecí plátky s quinoa salátem, jarní rizoto s uzeným kuřecím masem a parmezánem či špaldové palačinky plněné kozím sýrem.

Na první pohled zajímavé menu se muselo vejít do nákladů, které se u pacientů pohybují za celodenní stravu do 65 korun, u zaměstnanců do 33 korun na den.

Donedávna vládly polotovary a předsmažené ryby

Podle Václavíka nemocniční kuchaři využívají konvektomaty nebo multifunkční pánev, ve které je možné připravit například vývar z kostí přes noc a která šetří práci i lidi.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

I přesto si nechali poradit, jak díky moderním technologiím dobře vysušit candáta nebo jak do klasického rizota použít jarní zeleninu. Rezervy v nemocniční stravě vidí například v dochucování jídel.

„Jsou pacienti, kteří musejí dodržovat dietu a proto nemohou kořeněná jídla. Je ale i spousta jiných, kteří nemají takové omezení a mají právo dostat správně ochucené jídlo,“ naznačil.

V nemocnici prý vařil poprvé, bere to jako výzvu.

„Nezvyklý je pro mě hlavně ten počet jídel, diet a podobně. Realizace v takovém množství je opravdu náročná,“ přiznal Václavík.

„Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezonu,“ doplnil.

Baťova nemocnice zlepšila nabídku jídel už v loňském roce. Původních 500 obědových strávníků z řad zaměstnanců díky tomu vzrostl na 900.

Páteční jídla v nemocnici ve Zlíně od Pavla Václavíka

Zaměstnanecká jídla

  • hráškový krém s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky
  • jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem
  • špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky
  • telecí plátky saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem
  • candát na másle s jarními brambory

Pacientská jídla

  • bez zdravotního omezení v jídle: grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře
  • beztučná dieta: kuřecí roláda plněná špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem

„Když jsem před rokem přišla, vařili spíše z polotovarů, kupovali předsmažené ryby, sýry. Teď používáme původní suroviny, které soutěžíme každý den a díky tomu máme čerstvou zeleninu, ryby i chlazené maso,“ upozornila Cíchová.

Mají vlastní pomazánky, pečivo i koláče

Vedení potvrzuje, že kvalitní strava nemusí nutně znamenat vyšší náklady. Díky soutěžení naopak mohli kuchaři například zvětšit porce masa a nabízet ryby i čerstvou zeleninu.

„Přesvědčili jsme se, že jde i při dodržení nákladů používat kvalitní suroviny na přípravu zaměstnanecké i pacientské stravy,“ poukázala Cíchová.

Kuchyně si navíc vyrábí i vlastní pomazánky, saláty, pečivo, tvarohové výrobky i koláče. Ty dostávají nejen pacienti během denní stravy, ale koupit si je mohou i návštěvníci v nemocničním bistru.

Loni investovala zlínská nemocnice do nových technologií v kuchyni zhruba dva miliony korun. Letos chce opravit elektroinstalaci a pořídit myčku nádobí. Náklady by měly dosáhnout čtyř milionů korun.

Autor:

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Zlín - Sparta 0:3, poprvé pod Vrbou s nulou, góly dávali Karabec, Hancko a Kozák

Sparťanští fotbalisté pod novým trenérem Pavlem Vrbou poprvé neinkasovali a po dvou vydřených výhrách tentokrát...

PONEDĚLNÍK: Slovácko dozrává pro Evropu. V lize má top útočníka

Křídelník Jan Navrátil na měkkém terénu podklouzl, nešikovně zasáhl stojnou nohu soupeře a dostal smůlovatou červenou...

Páník chválil Spartu. Tři výhry znamenají, že jsme v pohodě, ale jinak nic, řekl Vrba

Tři zápasy, tři vítězství. Fotbalisté Sparty jsou od nástupu Pavla Vrby stoprocentní. Ve Zlíně, kde odkoučoval 250....

Jablonec - Slovácko 0:3, hosté dál válí, mají osmou výhru v devátém zápase

Poosmé z posledních devíti zápasů vyhráli a upevnili si třetí místo v tabulce. Fotbalisté Slovácka v dohrávce 18....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chov prasat je průšvih, naříkají zemědělci. Čína už vepřové neodebírá

Zemědělci ze Zlínského kraje mají problém s odbytem vepřového masa. Mohou za to uzavřené restaurace či školní jídelny,...

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...

  • Další z rubriky

Vstup jen pro očkované? Nesmysl, míní muž, který přivezl Stinga či Iron Maiden

Premium Každým dnem sleduje ředitel Agentury Velryba Michal Žáček současné dění a doufá, že se život zase vrátí k normálu....

V covidové době se do řek noří stále více otužilců, zlepšují si psychiku

Otužování se ve Zlínském kraji věnuje čím dál víc lidí. Skupinky nadšenců se scházejí například na otrokovickém...

Zlínský kraj může mít miliardu pro nemocnice. Hledá, za co ji utratí

Nové vedení Zlínského kraje dalo jasně najevo, že nákladné investice ve zdravotnictví, které připravovali jejich...

Práce strážníků je v kurzu i kvůli koronaviru, ve Zlíně jich přibylo

Před nedávnem to ještě nebylo příliš populární povolání. Noví členové se k městské policii ve Zlíně nehrnuli. Nyní se...

Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca
Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca

Romantika, trapas, legrace, vášeň, sex… to všechno možná máte spojené se vzpomínkou na nějakou svou lásku. Pojďte se o svůj příběh podělit s...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Bondgirl Rosamund Pike žije v Česku. Překvapili ji opilí rafťáci v Krumlově

Britská herečka Rosamund Pike (42), známá například z bondovky Dnes neumírej, se kvůli natáčení s celou rodinou...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...