Nehoda se stala na samém začátku Slušovic ve směru od Zlína.

Nehoda se stala na samém začátku Slušovic ve směru od Zlína. | foto: Policie ČR

Řidička jela na kraji obce nejméně 117 km/h, usmrtila chodce s kolem

  • 43
Až šestileté vězení hrozí řidičce, která loni v létě srazila a usmrtila muže přecházejícího přes čtyřproudovou silnici na začátku Slušovic na Zlínsku. Policisté ji nyní obvinili z usmrcení z nedbalosti. Podle znalce jela před nárazem rychlostí nejméně 117 km/h.

Devětadvacetiletá řidička z Uherskohradišťska jela loni 17. srpna odpoledne ve voze Škoda Felicia po čtyřproudové silnici, které místní stále říkají Gorbačovka, ve směru od Zlína.

„Při projíždění pravotočivě zatáčky na počátku obce Slušovice si nevšimla chodce vedoucího jízdní kolo, který zrovna přecházel čtyřproudovou komunikaci mimo přechod pro chodce. Chodce srazila a ihned zastavila. Společně s dalšími lidmi poskytovala chodci první pomoc až do příjezdu záchranářů. Chodec, jímž byl devětašedesátiletý muž ze Zlína, přesto na místě zemřel,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté při vyšetřování dopravní nehody nařídili soudní pitvu ke zjištění přesné příčiny úmrtí chodce a přizvali znalce z oboru silniční dopravy. Pitva potvrdila úmrtí chodce v přímé souvislosti s dopravní nehodou a znalec z oboru dopravy uvedl, že žena jela těsně před nehodou rychlostí minimálně 117 km/h v obci.

Nehoda se stala těsně za počátkem obce na krátkém asi osmdesátimetrovém úseku, za nímž začne pro řidiče platit maximálně sedmdesátikilometrová povolená rychlost.

„Pokud by řidička jela rychlostí 50 km/h, zcela jistě by podle znaleckého posudku střetu s chodcem zabránila. Chodec nemohl přijíždějící vozidlo při přecházení vozovky vidět a nemohl ani předpokládat, že pojede více než dvojnásobnou než povolenou rychlostí,“ poznamenala Kozumplíková.

Řidička si v těchto dnech vyslechla obvinění z usmrcení v nedbalosti, za což jí hrozí v případě odsouzení odnětí svobody na jeden rok až šest let.

Nehoda se stala na samém začátku Slušovic v pravotočivé zatáčce.

Nehoda se stala na samém začátku Slušovic v pravotočivé zatáčce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz