Ministr financí Andrej Babiš při návštěvě bývalé komunistické věznice v...

Ministr financí Andrej Babiš při návštěvě bývalé komunistické věznice v Uherském Hradišti. (27. 5. 2016) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Návrh memoranda na opravu věznice v Hradišti je hotový, čeká se na podpisy

  • 4
Jaké bude v budoucnu využití bývalé uherskohradišťské věznice? Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových už dotčeným institucím rozeslal návrh memoranda, v němž se zavážou na společném postupu. Úřad chce mít dokument podepsaný do konce června. Pak mají přípravy na rekonstrukci cenné památky naplno odstartovat.

Elektronickou poštou v pátek hned několika úřadům dorazilo Memorandum o uherskohradišťské věznici.

Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových tak splnila slib, který dala před týdnem při návštěvě věznice (více o návštěvě zde).

„Memorandum teď mohou jednotlivé instituce připomínkovat. A rádi bychom, kdyby bylo do konce června kompletně podepsané,“ vysvětlila Kateřina Arajmu.

Smyslem dohody je, aby se úřady domluvily na budoucím využití bývalého vězeňského areálu.

Plán: památník, sídlo soudu i dalších institucí

Podle ministra financí Andreje Babiše, který minulý týden v Hradišti spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem jednal i s předsedkyní okresního soudu Hanou Kurfiřtovou, by v budově měl vzniknout památník totality a také sídlo soudu, případně dalších institucí.

Memorandum musí kromě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových podepsat i zástupci ministerstva financí, kultury a spravedlnosti, okresního soudu, Zlínského kraje i Uherského Hradiště.

Teprve ve chvíli, kdy bude dohoda schválená, zadá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových detailní studii, která řekne, kolik bude rekonstrukce věznice stát.

„Pak se začneme bavit o penězích a případné spoluúčasti dalších ministerstev, města nebo kraje,“ doplnila Arajmu.

Krajský příspěvek na věznici? Nesouhlasí jen ČSSD

Krajský radní za ČSSD Ladislav Kryštof, zodpovědný za kulturu a cestovní ruch, před týdnem při návštěvě věznice prohlásil, že kraj na ni peníze nemá, protože se musí starat o vlastní památky.

Jeho koaliční kolegové si to nemyslí. „Je jasné, že na rekonstrukci se budou muset vzít peníze z více zdrojů, a byl bych jednoznačně pro, aby se na tom podílel i kraj,“ konstatoval například náměstek hejtmana za životní prostředí Ivan Mařák z KSČM.

S příspěvkem kraje by souhlasil také náměstek za zdravotnictví Lubomír Nečas (Strana práv občana).

A nerozchází se s nimi ani opoziční zastupitelé za Starosty a nezávislé, podle kterých by se vložené peníze mohly Zlínskému kraji vrátit například na zvýšeném cestovním ruchu, protože muzeum totality má šanci přilákat turisty.