V roce 2013 vznikal ve Zlíně film Intimity, na snímku je herec Michal Hruška u zlínské kašny.

V roce 2013 vznikal ve Zlíně film Intimity, na snímku je herec Michal Hruška u zlínské kašny. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Filmaři mají ve Zlíně velké plány, natočí seriál pro děti i o Junkové

  • 1
Ve Zlíně se má znovu točit. Produkční společnost Filmové ateliéry připravuje film o osudech rodiny Baťů, čtyřdílnou minisérii o Elišce Junkové, rodinný seriál a snímek o Vlastovi Burianovi.

Jsou to obyčejné, snad jen trochu zvídavější děti, které se dostanou na stopu pašeráků exotických zvířat a snaží se všemu přijít na kloub.

To je hlavní dějová linka připravovaného rodinného detektivního seriálu s pracovním názvem Malí, velcí detektivové, jehož výkonným producentem je zlínská společnost Filmové ateliéry.

Právě to by měl být první titul, jímž se vrátí do Zlína hraná filmová tvorba pro děti, která v minulosti byla pro Zlín tak specifická.

„Klíčová je po všech stránkách dokonalá příprava. Dokončujeme čtvrtou verzi scénářů, probíhá výběr lokací, připravujeme casting, točit bychom chtěli příští jaro a následující rok by se seriál objevil na televizních obrazovkách. Bude se jednat o třináct půlhodinovek. Seriál natočíme v koprodukci se slovenským partnerem,“ uvedl jednatel Filmových ateliérů Zdeněk Skaunic.

Školáci ze Zlína a okolí si zahrají s Polívkou a Lasicou

Část dětských představitelů by rád našel prostřednictvím konkurzů na základních školách ve Zlíně a okolí.

„Navážeme tak na osvědčenou metodu, kterou využívali režiséři tady na kudlovských ateliérech už v 70. a 80. letech. Do škol bychom chtěli jít už tento měsíc, další kolo konkurzu plánujeme při filmovém festivalu na přelomu května a června,“ předestřel Skaunic.

Seriál vznikne podle námětu filmového historika a scenáristy Pavla Taussiga, který mimo jiné stojí i za námětem k oscarovému Koljovi. Spoluautorem scénáře je Roman Kopřivík. Se zlínskými ateliéry už spolupracoval při seriálu Znamení koně.

„Rádi bychom navázali na rodinné seriály, jakými byl Pan Tau nebo Chobotnice z druhého patra, které už nějakou dobu v televizní tvorbě chybí. Samozřejmě je jiná doba, takže pracujeme s tím, že děti využívají moderní technologie – tablety a chytré telefony,“ řekl Kopřivík.

Seriál diváky zavede i do atraktivního prostředí zlínské zoologické zahrady nebo na bratislavské letiště. Z herců by se měl objevit například Bolek Polívka a Milan Lasica.

Námět vychází ze skutečných případů. „Nejedná se o žádné rekonstrukce, ale má to oporu v reálných případech. Děj je situován přímo do Zlína, většinou se bude odehrávat v exteriérech. Využíváme krásného prostředí zoo Lešná. Kdo ji zná, určitě ji v televizi pozná,“ slíbil Taussig.

Královnu Bugatti připravují ve Zlíně už řadu let

Na rodinný detektivní seriál by měly navázat další projekty, jež chce zlínská produkční společnost uvést v život. Jedním z nich je příběh české automobilové závodnice Elišky Junkové. Jde o látku, na které se ve Zlíně pracuje řadu let.

FILMOVÁ MÍSTA: Natočit tu lze cokoliv, i Ameriku. Zlín je fotogenický a láká filmaře

Mnohočetný tvůrčí tým, opírající se o řadu odborných poradců z tuzemska i zahraničí, jej chystá pod pracovním názvem Královna Bugatti jako čtyřdílnou televizní sérii a distribuční dlouhometrážní dokument pro kina.

Scénář píšou Pavel Kosatík a Zuzana Vojtíšková, jedním z dramaturgů je Jan Gogola.

„Eliška Junková je několikanásobným fenoménem. Je to žena, která se prosadila v ryze mužské disciplíně. Když se jí zabil manžel, učinila emocionálně velmi těžké rozhodnutí a závodění nechala. Byla to velmi elegantní, usměvavá dáma, která to s lidmi uměla,“ uvedl Gogola.

Tvůrci by příběh rádi představili při 120. výročí jejího narození, které připadá na rok 2020. Rozhodující bude zabezpečit zahraniční koproducenty. Filmovalo by se nejen na Zlínsku a v Praze, ale i v Německu, Francii a Itálii.

Klíčovým partnerem pro tento projekt bude i zlínský podnikatel a sběratel automobilových veteránů Ladislav Samohýl.

„Mám deset originálů, je mezi nimi i závodní Grand Prix. Auta jsou plně funkční. Nebude žádný problém připravit je na natáčení a přepravit je na natáčecí místa,“ je přesvědčen Samohýl.

Klíčem k Baťům bude Tomášova manželka Marie

Stylově by do Zlína zapadlo i natáčení filmu čerpajícího z osudů rodiny Baťů.

„Napadlo mě uchopit toto téma přes Marii Baťovou, Tomášovu manželku. Může být klíčem k baťovskému fenoménu,“ naznačil Taussig, který rovněž píše scénář o osudech Vlasty Buriana. I ten by měl vzniknout v produkci Zlínských ateliérů.

Ty nechala v roce 1936 na Kudlově postavit firma Baťa pro účely reklamního filmu. Prošly jimi desítky slavných tvůrců, mimo jiné držitel Oscara Elmar Klos, zakladatelé tuzemského animovaného filmu Hermína Týrlová a Karel Zeman, režisér dětských snímků Josef Pinkava a mnoho dalších. Vznikly v nich stovky děl – reklamních, dokumentárních, animovaných i hraných.