Náměstí Míru ve Zlíně

Náměstí Míru ve Zlíně | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Zlínská radnice vypsala soutěž na proměnu centrálního náměstí Míru

  • 5
Zlínská radnice vypsala architektonickou soutěž na proměnu náměstí Míru v centru města. Vrací se tak k soutěžím, které vypisovala v minulém volebním období. Výsledek má být známý do konce letošního roku. Opozice kritizuje, že příprava celé akce trvá neúměrně dlouho.

„Naším záměrem je nejen vylepšit vzhled náměstí Míru a přilehlých ploch, ale také najít řešení problémů s parkováním v centru. Soutěž je zaměřená i na neutěšenou plochu před kostelem svatých Filipa a Jakuba,“ nastínil primátor Miroslav Adámek (STAN).

To znamená, že architekti se budou zabývat možností vzniku podzemního parkoviště pod náměstím s tím, že před kostelem, kde dnes auta stávají, by pak mohla vzniknout odpočinková zóna.

Budou také moci navrhnout zástavbu parčíku na náměstí, o čemž se dlouho vedou debaty. Soutěž ponechává autorům návrhů volnou ruku, aby prověřili nejrůznější možnosti využití této plochy.

„Nechtěli jsme limitovat tvůrce v jejich přístupu,“ podotkl Adámek.

Promění se zeleň, zahrádky, mobiliář i dlažba

Náměstí je v územním plánu města řešeno jako veřejné prostranství, na němž nemůžou stát velké domy, ale jen drobnější. Pokud by se stavělo, musel by se změnit územní plán.

Současná podoba náměstí pochází z konce 80. let minulého století a je překonaná z funkčního i estetického hlediska. Jeho proměna se dotkne zeleně, restauračních zahrádek, ale také městského mobiliáře či dlažby.

„Jedním z důležitých prvků k řešení bude pódium a okolní ulice, Rašínova a část Bartošovy. Pozornost bude věnována i části třídy Tomáše Bati mezi náměstím a tržištěm,“ doplnil vedoucí oddělení prostorového plánování magistrátu Ivo Tuček.

Opozice: Je to typická předvolební akce

Soutěž bude dvoukolová a rozhodovat o návrzích bude odborná porota. V prvním kole se budou autoři zabývat konceptem řešení náměstí, ve druhém ho zpřesní.

„Výsledky soutěže budou známy koncem letošního roku,“ upřesnil Tuček.

Opozice vedení města kritizuje za to, že proměnu náměstí připravuje velmi pomalu.

„Byli bychom spokojení, kdyby se soutěž vypsala před třemi lety,“ řekl před časem opoziční zastupitel Antonín Prokeš (ČSSD).

„Vnímám to jako typickou předvolební akci,“ dodal zastupitel Aleš Dufek (KDU-ČSL).