Pieta za oběti střelce v Uherském Brodě (25. února 2015)

Pieta za oběti střelce v Uherském Brodě (25. února 2015) | foto: Reuters

Lidé už poslali do Brodu milion korun, sbírka myslí i na zraněnou ženu

  • 1
Po druhé hodině odpolední byl na účtu veřejné sbírky pro oběti brodského masakru rovný milion korun. Peníze posílají lidé z celé země, firmy i radnice. Přispět mohou ještě několik týdnů.

„Že to bude mít takovou odezvu jsme snad ani nečekali,“ pochválil místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána.

Sbírka je otevřená do konce dubna, teprve poté se začnou peníze rozdělovat mezi pozůstalé. Jak, to ještě jasné není. „Záležet bude na konkrétní situaci té které rodiny,“ uvedl Vrána.

Finanční příspěvky mohou lidé posílat na účet 6373262/0800 (IBAN: CZ84 0800 0000 0000 0637 3262, BIC: GIBACZPX), nebo předávat v hotovosti na pokladně městského úřadu.

Finanční pomoc schválili také krajští radní, 400 tisíc korun rozdělí rovným dílem mezi rodiny osmi obětí masakru.

Brodská sbírka však pamatuje i na ženu, která běsnění šíleného střelce přežila (čtěte zde). Zotavuje se v uherskohradišťské nemocnici, kam ji záchranáři převezli se střelným poraněním hrudníku.

„Sbírka je pro oběti a zraněné, takže se vztahuje i na tuto ženu,“ ujistil Vrána.

Už v prvních dnech po masakru uvolnila radnice v Brodě 500 tisíc korun, z nich ale byla zatím vyplacená jen část. „Město vypravilo jeden pohřeb a někdo z pozůstalých si vzal jistou částku. Jinak ale lidé měli jiné starosti,“ uvedl starosta Brodu Patrik Kunčar.

Střelec přišel do restaurace Družba v Uherském Brodě 24. února po poledni. Bez varování začal střílet do hostů, kteří seděli u oběda. Osm lidí zabil, jednu ženu zranil a nakonec obrátil zbraň proti sobě (čtěte zde). Policie uvalila na případ informační embargo a další informace o vyšetřování poskytne na konci března.