Muzeum Kroměřížska

Muzeum Kroměřížska | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Po opravě kroměřížského muzea za desítky milionů vzniknou nové expozice

  • 0
V Muzeu Kroměřížska začala největší rekonstrukce od 80. let minulého století, přesto zůstává v provozu. Práce, které jsou naplánované až do roku 2020, vyjdou téměř na 45 milionů korun. Za ně se kompletně opraví historická budova, rozšíří výstavní prostory a vzniknou nové expozice.

Muzeum bude během oprav otevřené, návštěvníci se jen nesmí nechat odradit zavřenými dveřmi a stavebním ruchem, který uslyší za nimi.

„Náhradní vchod je zezadu budovy, z ulice Pilařova. Je nutné obejít celý blok domů směrem k zámku a na úrovni vchodu do zámku zahnout doleva,“ řekl ředitel muzea Jan Stránský.

S pracemi se začalo ve vstupu a přízemí, kde se promění vše od rozvodů inženýrských sítí přes zázemí pro návštěvníky nebo dlažbu vnitřního dvora až po recepci.

Expozice je nyní uzavřená jen jediná – Historie ukrytá pod dlažbou města. „To je zcela unikátní prostor v podzemí, kudy se dá dostat až pod náměstí,“ připomněl krajský radní odpovědný za kulturu Miroslav Kašný.

Adventní akce jsou přesunuté do patra

Právě Zlínský kraj muzeum zřizuje a zajistil peníze na rekonstrukci z evropských dotací. Práce teď předfinancuje.

„Jde o peníze, které se do krajské pokladny vrátí, jakmile budou projekty ukončeny a uhrazeny z evropských fondů,“ vysvětlil Kašný.

Všechny ostatní prostory muzea zatím zůstávají přístupné, k vidění tak jsou třeba výstava strašidel V muzeu straší i stálé expozice Památník Maxe Švabinského a Příroda a člověk.

Prostor je také pro speciální akce během adventu – dílny, vánoční programy pro školy a přednášky. Jen se z přízemí přesouvají do patra. Zcela zavřeno bude pouze od 23. do 26. prosince a od 30. prosince do 1. ledna.

Po rekonstrukci využijí i atmosféru půdy

Budovu čeká několik let stavebních prací, které se budou dělat po jednotlivých patrech. Stále tak bude alespoň částečně otevřeno. Na konci bude budova, která má gotické základy a původně v ní byly byty arcibiskupských úředníků, opravená a bezbariérová.

Už nyní je připravená nová expozice hodin a hodinových strojků. Muzeum jich má v depozitech celou řadu z různých období. Přibude také výstava o historii města, která zmapuje období od roku 1848 do 60. let 20. století.

„Tato důležitá část historie města nikde prezentována není,“ podotkl Stránský.

A změny se dostanou až na půdu, jejíž atmosféru historikové využijí k představení sbírkových předmětů z mnoha oborů, které dosud ukrývaly depozitáře a ven se dostaly jen zřídka.