Jiří Špalek doma vytváří jedinečné zmenšeniny krajiny a valašských dřevěnic.

Jiří Špalek doma vytváří jedinečné zmenšeniny krajiny a valašských dřevěnic. | foto: Zdeněk Němec

Nadšenec zmenšuje typickou valašskou krajinu a dělá z ní stavebnice

  • 2
Nadšenec vytváří zmenšeniny skutečné krajiny i typických valašských domečků. Nově z nich začal dělat stavebnice, aby si je doma mohl sestavit kdokoliv. Pomáhá mu počítač, díly pak řeže laserovým přístrojem.

V ruce drží chaloupku, která jako by z oka vypadla jedné z dřevěných budov v rožnovském skanzenu. Je propracovaná do naprostých detailů. Nechybí komín, střecha ze štípaných šindelů či dřevěné kolo od povozu zavěšené na stěně. Jediný rozdíl je, že stavba je oproti realitě 72krát menší.

Jiří Špalek ze Štítné nad Vláří už vyrobil podobných domečků celou řadu.

„Rád si dělám dioramata, tedy zmenšeniny skutečné krajiny. Ale chyběly mi do nich domečky. Mám moc rád klasické dřevěnice, tak jsem se rozhodl, že si je začnu vyrábět,“ podotkl Špalek.

Snaha vypiplat si věrné zmenšeniny skutečných věcí jej provází celý život. Jako vedoucí modelářského kroužku v Bylnici předává znalosti dětem, zatímco v dílně v podkroví svého domu vytváří jedinečné napodobeniny.

„Lidová architektura je na trhu s modely málo zastoupená, proto jsem začal pro zájemce vyrábět stavebnice s podrobným návodem,“ vysvětluje Špalek.

Domky, ale také doplňky jako studnu, králíkárnu nebo psí boudu nabízí přes internet. V budoucnu by chtěl sortiment výrazně rozšířit.

„Nápadů mám spoustu. Stačí, když jedu v autě, rozhlížím se po krajině a přemýšlím, jak udělat zmenšeninu rozorané meze nebo poraženého stromu. Už jsem tím postižený,“ směje se.

Povoláním strojní mechanik

Připravit stavebnici mu trvá zhruba měsíc a půl. Nápad si nejprve překreslí do počítače, jednotlivé díly pak řeže laserovým přístrojem.

„Jako materiál používám hlavně balsu, dýhu či dřevopapír. Výhodou je, že materiál pak nemusíte složitě imitovat, protože to už dřevo je, navíc mívá často krásnou strukturu,“ popisuje Špalek.

Nejdéle mu trvá doladit detaily tak, aby jednotlivé díly přesně seděly k sobě. Domky vytváří v měřítku 1 : 72 nebo 1 : 87, což sedí vláčkařům.

Inspiraci bere především na Valašsku, které je plné malebných dřevěnic. Z rožnovského skanzenu si „vypůjčil“ některé budovy, v budoucnu by jich rád co nejvíc zpracoval dokonale.

„Chtěl bych se domluvit s tamním muzeem, stavby si přeměřit a pak vytvořit jejich přesnou kopii,“ plánuje.

Pracuje i na vodním mlýně z Pošumaví nebo si přefocoval a přeměřoval starou dřevěnici, kterou má jeho kamarád v Návojné.

„Všechny tyto budovy chci připravit zrovna jako stavebnice,“ zmínil Špalek, který se v civilu živí jako strojní mechanik.