(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Mladí výtvarníci musí vyklidit prostor školce. Nemají kam jít

  • 2
Dvě stovky mladých výtvarníků ze zlínských Malenovic se musí po prázdninách stěhovat a vyklidit místo dvěma třídám mateřské školy. Nemají vhodné prostory, kam by se mohli přestěhovat a od úřadů se zatím pomoci nedočkali.

Kde skončí dvě stovky žáků a studentů od 5 do 19 let, zatím není vůbec jasné. Problém je totiž v tom, že budova školy patří městu a základní uměleckou školu zase zřizuje vedení kraje.

Jenže zástupci obou úřadů se zatím nebyli schopní dohodnout, co budou dělat. Do stěhování přitom zbývá už jen několik týdnů.

Lidé, kterým na osudu mladých výtvarníků záleží, proto sepsali petici. Jsou na ní  čtyři stovky podpisů. Rodiče se totiž bojí, že v případě stěhování kroužek zanikne.

"Prozatím ale žádné nové řešení nebo návrhy nejsou," konstatovala zklamaně jedna z maminek Helena Janásková.

Debaty a schůze zatím k ničemu nevedou

Nepomohla ani nedávná schůzka zástupců kraje a radnice. "Můj návrh si nevyslechli a nepřišli ani s jinou variantou řešení," postěžovala si na krajské zástupce zlínská radní zodpovědná za školství Alena Zubalíková.

Ta šla ke kolegům z kraje s návrhem, že město zdarma poskytne své pozemky v blízkosti stávajícího sídla "zušky". Na nich by ale kraj musel na vlastní náklady postavit montované mobilní domky.

V nich by mohly fungovat dvě třídy mateřské školy, které radnice rodičům ve Zlíně slibuje. "Nebyl by to problém. Už jsme školy stavěli u nás i v zahraničí," zhodnotil nápad Stanislav Martinec, ředitel vizovické firmy Koma modular, která podobné stavby nabízí.

Peníze na montovanou školku chybí

V tom případě by základní umělecká škola zůstala v Malenovicích. Jednoduché řešení ale zřejmě narazí na zásadní problém, kterým jsou finance.

"Peníze na to vyčleněné nemáme a ze dne na den je ani neseženeme," upozornil krajský radní Josef Slovák.

Ještě hůř je na tom zlínská radnice. V letošním roce vyhlásila kvůli nutnému šetření stop stav pro jakékoliv neplánované investice. "Nákup buněk si teď dovolit nemůžeme," potvrdila Zubalíková.

Jiné řešení ale zatím nikdo nenašel, přestože podle radnice je v Malenovicích hodně jiných míst, kam by se "zuška" mohla přestěhovat.