Miroslav Adámek se vrátil ke své původní profesi chirurga v době podzimní...

Miroslav Adámek se vrátil ke své původní profesi chirurga v době podzimní koronavirové krize a několikrát týdně dojížděl do Vsetínské nemocnice, kde se v ambulanci zabýval akutními případy a asistoval také u operace žlučníku. | foto: Nemocnice Zlínského kraje

Exprimátor opouští vedení Zlína, kvůli covidu se vrací k profesi chirurga

  • 5
Miroslav Adámek z hnutí STAN končí po deseti letech, z nichž osm prožil jako primátor, ve zlínské městské radě. Vrací se ke své původní profesi chirurga do EUC kliniky ve Zlíně. Jedním z důvodů je současná složitá situace ve zdravotnictví vyvolaná koronavirem.

„Všichni vědí, co se nyní děje, kolik sestřiček a lékařů aktuálně chybí. Myšlenkou vrátit se k medicíně se zaobírám delší dobu,“ řekl Adámek.

„Nejprve jsem nabídl pomoc a začal více sloužit v ambulanci. Při této příležitosti jsem se přesvědčil, že mé místo je nyní na chirurgii, která je mojí srdeční záležitostí. Chtěl bych být v chirurgické ambulanci,“ doplnil.

Kvůli tomu utlumí své aktivity v politice, z níž ale neodchází úplně. Ponechal si pozice v městském i krajském zastupitelstvu. „Lidé mi opakovaně dali ve volbách důvěru a nehodlám je zklamat,“ řekl Adámek.

Funkci radního složí na konci března, jeho nástupcem má být zastupitel za STAN Pavel Stojar, jenž v minulém volebním období vykonával funkci neuvolněného radního.

„Kandidátem do rady města Zlína za hnutí STAN je Pavel Stojar. Oblasti, které bude mít na starosti, jsou ještě předmětem debat v rámci našeho hnutí,“ potvrdil náměstek primátora a předseda zastupitelského klubu hnutí STAN Bedřich Landsfeld.

„Odchod Mirka Adámka nemá žádný vliv na koaliční smlouvu, na jejímž základě hnutí STAN působí ve vedení města,“ upozornil.

V koalici působí ještě ANO, KDU-ČSL, ODS a Piráti. „Bylo to pro mě překvapení, každá strana a hnutí si ale tyto věci řeší sama, nezbývá mi než to respektovat,“ reagoval na rezignaci Adámka primátor Jiří Korec (ANO).

Když se stal Adámek v roce 2010 jako lídr kandidátky TOP 09 a STAN novým primátorem, bylo to velmi nečekané. Ve Zlíně tak skončila éra ODS a ČSSD. A když Adámek za čtyři roky křeslo obhájil, stal se jednou z nejdéle sloužících osobností v čele města.

Poslední dva roky zastával post náměstka primátora, který měl v kompetenci územní plánování, sport a kulturu.

Během jeho osmiletého vedení se město vyhýbalo skandálům a udělalo se několik zajímavých projektů, jako třeba úpravy Gahurova prospektu, parku Komenského nebo podařená přestavba Památníku Tomáše Bati. Kritici jeho vládě vyčítali slabší dynamiku.