Na valašský gastrofestival míří rakouská kuchařská hvězda milující dezerty

  9:48aktualizováno  9:48
V restauraci prakticky vyrostl a dnes patří k nejznámějším rakouským šéfkuchařům. Několikrát dosáhl na michelinskou hvězdu, vydal 28 kuchařek a provozuje vlastní kuchařskou školu. Nyní Toni Mörwald poprvé navštíví Karlovský gastrofestival, který se koná o víkendu v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.

Toni Mörwald je jedním z nejznámějších rakouských šéfkuchařů. | foto: moerwald.at

Počátky Mörwaldova zájmu o dobré jídlo sahají patrně až do jeho raného dětství.

Fotogalerie

„Odmalička jsem chtěl být farmářem a mít svůj vinohrad. Když mi byly čtyři roky, rodiče zcela náhodou, aniž by o to usilovali, dostali restauraci. Tohle prostředí se mi postupně moc zalíbilo,“ vzpomíná.

Začal se učit kuchařským dovednostem a vypracoval se až na rakouské gastronomické výsluní.

„Inspiraci a potřebný rozhled mi dodalo studium na vysoké škole pro turismus a následné pobyty po celém světě. Kreativita a inspirace musí jít vždy ruku v ruce s vysokými nároky na kvalitu a perfektní servis,“ je přesvědčený.

„Mám moc rád dezerty a zákusky“

Své zkušenosti z mnoha mezinárodních soutěží a stáží dnes padesátiletý Mörwald úspěšně zúročil. Během života prošel řadou podniků.

„První michelinskou hvězdu jsem získal už v roce 2000, a to pro náš restaurant Mörwald v hotelu Ambassador,“ prozrazuje.

Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých Karlovicích

V současnosti vyhlášený šéfkuchař řídí restauraci Le Ciel v centru Vídně, ta loni pod jeho vedením získala michelinskou hvězdu a letos ji obhájila. Další restaurace navíc provozuje.

Pro návštěvníky Karlovského gastrofestivalu připraví michelinskou galavečeři a michelinský oběd. „Ve Velkých Karlovicích jsem ještě nikdy nebyl, chystáme se na gastrofestival s mým šéfkuchařem Rolandem Huberem. Moc se těšíme.“

Co Mörwaldovi opravdu chutná, je sladké. „Mám moc rád dezerty a zákusky. Také jsem tři roky vedl nejlepší rakouskou cukrárnu v Oberlaa ve Vídni. Jsem přesvědčen, že naše sladkosti jsou exportním hitem pro celý svět,“ hlásí hrdě.

Pro dobré jídlo nebo chutný zákusek přitom nemusí chodit daleko. „Když vaří moje žena a naše tři dcery dělají dezert, není pro mě nic lepšího!“

Napsal už 28 knih, prodalo se jich přes milion kusů

Na Mörwaldovu práci mohou lidé narazit také v knihkupectví. Byť sám říká, že psaní v posledních letech poněkud zanedbává, dosud vydal 28 knih.

„Kuchařky píšu víc než dvacet let, témata a inspiraci jsem vždy bral a beru z každodenní práce. Náklad dosáhl více než milionu prodaných knih, k čemuž hodně přispěla moje platinová kniha o sladké kuchyni.“

Do širokého výčtu jeho aktivit pak lze zařadit také pořádání kuchařských kurzů, moderování kuchařských programů v rozhlase a televizi nebo vydávání časopisu Taste of Mörwald.

Karlovský gastrofestival nabídne ochutnávky nejen regionálních specialit v místních hotelech, hospodách a restauracích. Návštěvníci se také mohou těšit na pestrý doprovodný program, na němž nebudou chybět například farmářský trh nebo soutěž o nejlepší valašský frgál.

Michelinská galavečeře a michelinský oběd tradičně patří k vrcholům celého festivalu.

Autor:

Nejčtenější

Útočníci na Feriho možná kvůli rozhodnutí žalobce uniknou trestu

Byl jsem šokovaný, motala se mi hlava, řekl poslanec Feri ke svému napadení

Dva muži podezřelí z útoku na poslance Dominika Feriho při koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku se možná vyhnou...

Kilometr dálnice stavíte rok, káral Babiš silničáře v Otrokovicích

Premiér Andrej Babiš se seznámil s tím, jak pokračuje stavba obchvatu Otrokovic.

Premiér Andrej Babiš zavítal v rámci své pracovní cesty po Moravě do Otrokovic, aby se podíval, jak pokračuje dostavba...

Csaplár převzal Zlín s elánem. Nepřišel jsem udělat pakárnu, říká

Josef Csaplár na tréninku Zlína.

Do pondělního večera seděl s realizačním týmem, který zdědil po svém předchůdci. Ráno pak trenér Josef Csaplár poprvé...

Portrét Bati vznikl z bot z jeho továrny, viditelný je jen z jednoho místa

Sochař Patrik Proško vytvořil ze zhruba dvou set podrážek obuvi, starých a...

V Illusion Art Museum Prague na Staroměstském náměstí v Praze je k vidění nová instalace sochaře Patrika Proška. Ze...

Křižovatku sleduje čtrnáct kamer, evidují počet aut, rychlost i kolonu

Kamery sledují provoz na křižovatce ve zlínské části Louky.

Provoz na jedné z křižovatek ve Zlíně začalo sledovat čtrnáct kamer. Monitorují, jak je doprava hustá, kam auta jezdí,...

Další z rubriky

Čunek novou nemocnici ve Zlíně za 8 miliard neprosadil ani napodruhé

Jednání zastupitelstva Zlínského kraje týkající se výstavby nové nemocnice ve...

Jen na dalším odkladu se dohodli zastupitelé Zlínského kraje, kteří jednají o vzniku nové zlínské nemocnice. Ta má v...

Na Kroměřížsku pomrzlo 60 procent úrody ovoce, méně bude i slivovice

Ilustrační snímek

Největší škody, které ovocnářům ve Zlínském kraji způsobily jarní ranní mrazíky, jsou na Kroměřížsku. Pomrzlo tam přes...

Odměna pro starostku Chropyně nebyla porušením zákona, rozhodl soud

Starostka Chropyně Věra Sigmundová (uprostřed) a dva tajemníci městského úřadu...

Zprošťující rozsudek vynesl kroměřížský soud v prvním ze dvou případů starostky Chropyně Věry Sigmundové. Obžalovaná...

Najdete na iDNES.cz