Obžalovaný Michal Remeš, který je obžalovaný z útoku na člena policejní hlídky...

Obžalovaný Michal Remeš, který je obžalovaný z útoku na člena policejní hlídky na kroměřížské záchytce, u krajského soudu ve Zlíně. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Sundával si trenýrky a najednou mě praštil židlí, líčil napadený policista

  • 5
Na dva a půl roku poslal soud do vězení muže z Uherskohradišťska, který se v protialkoholní záchytné stanici v Kroměříži pokusil těžce zranit policistu. Do obličeje jej několikrát udeřil kovovou židlí i pěstí. Uvedl, že ho událost mrzí, z napadení si prý ale téměř nic nepamatuje.

Osmatřicetiletému Michalu Remešovi. který byl v minulosti soudně trestán, hrozilo u Krajského soudu ve Zlíně za pokus o těžké ublížení na zdraví, násilí proti úřední osobě a výtržnictví až dvanáctileté vězení. Soud však v rozsudku pokus o těžké ublížení na zdraví vypustil, maximální trestní sazba tak byla šest let.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání, Remeš se práva na odvolání vzdal.

Podle předsedy trestního senátu Jiřího Dufka odpovídá uložený trest způsobeným následkům. „Můžeme doufat, že (Remeš) během pobytu ve výkonu trestu přehodnotí svůj vztah k alkoholu a ke své budoucnosti,“ řekl Dufek.

Incident stal začátkem letošního května na protialkoholní záchytné stanici v Kroměříži. Policejní hlídka tam Remeše převezla z Uherského Brodu, kde se v opilosti choval nevhodně.

Na záchytce pak podle obžaloby zaútočil na jednoho z členů policejní hlídky, když jej nejdříve kovovou židlí a poté ještě nejméně dvakrát pěstí udeřil do obličeje.

Podle žalobce Jana Zubka utrpěl napadený policista otřes mozku, pohmožděniny a podvrtnutí páteře. Zhruba měsíc strávil v pracovní neschopnosti. „Jen shodou šťastných okolností nedošlo ke zranění těžkému až život ohrožujícímu,“ uvedl v obžalobě Zubek.

Znalec z oboru zdravotnictví Jiří Tesař však řekl, že úder židlí ani pěstmi nemohl policistovi způsobit smrt ani těžkou újmu na zdraví. Židle sice vážila 5,7 kilogramu, policistu ale podle znalce zasáhla pouze její noha, což přirovnal k úderu klackem.

Obžalovaný uvedl, že na protialkoholní záchytné stanici v Kroměříži byl už minimálně desetkrát. Opětovný převoz na stanici se mu prý nelíbil.

„Pak mi v hlavě přeskočilo, že nechci do té cely. Vůbec nic si z toho nepamatuji. Tu židli si absolutně nepamatují, že bych to po něm (policistovi) hodil. Vím, že jsem na sobě začal škubat hadry a rozškubal jsem sedm nebo osm stravenek. Pak jsem ležel na zemi, policista mě zpacifikoval,“ řekl Remeš.

Napadený policista uvedl, že mužův útok nečekal. „Když si sundával trenýrky, jak byl v předklonu, uchopil židli a přímo z otočky mi šel na hlavu. Jednalo se o úder, ne hození. Potom nějaké údery pěstí do obličeje. Intenzita byla taková, že jsem šel do pokleku,“ řekl policista.

Po dobu převozu do Kroměříže si podle něj Remeš neustále stěžoval na celý svět. „Vůči nám se nijak nevymezoval. Jestli použil židli spontánně, nebo plánovaně, nevím,“ doplnil policista, který u soudu nepřijal Remešovu omluvu.

Kvůli alkoholismu se Remeš v minulosti už dvakrát léčil. U soudu uvedl, že pije denně. V roce 2016 mu okresní soud uložil tříletou podmínku za pokus o těžké ublížení na zdraví, nožem několikrát bodl svého otce.

Letos mu bylo za rozbití skla auta uloženo 200 hodin obecně prospěšných prací. Dnes uložený trest je tedy souhrnný. Žalobce žádal pro Remeše tříletý trest vězení, obhájkyně obžalovaného navrhovala podmínku.

,