Rostlina křídlatka pochází z Asie a dorůstá do výšky až čtyř metrů. | foto: wikipedia.org , Metro.cz

Křídlatka, bolševník nebo zavíječ. Města ve Zlínském kraji trápí invazní škůdci

  • 0
Radnice ve Zlíně, Otrokovicích i dalších městech Zlínského kraje bojují s invazní druhy živočichů i rostlin. Třeba zavíječ zimostrázový se objevil teprve před pár lety, ale dokázal už poškodit značné množství keřů.

Housenky zavíječe, což je původem asijský škůdce, poškozují rostliny okusem listů. „Část napadených zimostrázů jsme museli vykácet a v centrálních místech města keře ošetřit ekologicky nezávadným biologickým insekticidním prostředkem,“ uvedl jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Zavíječ ale není jediným živočišným invazním druhem, který město trápí. „V posledních letech ve větší míře pozorujeme také ploštici blánatku lipovou. Tato ploštice zatím neškodí, pouze vzbuzuje u lidí nepříjemné pocity, protože v tisícihlavých červených koloniích zimuje na kmenech a větvích lip,“ upozornil Plšek.

Ve Zlíně přistoupili kvůli poškození zimostrázů zavíječem k náhradní výsadbě těchto keřů. Kromě zavíječe bojuje radnice ještě s přemnožením nutrií říčních, což je další invazní druh v přírodě.

„Vyhrabávají nory s dlouhými chodbami, a to způsobuje narušení stability břehů, poškozuje kořenový systém břehových porostů a hrozí tak sesuvy břehů. Díky intenzivnímu odchytu nutrií se nám podařilo jejich výskyt snížit,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová.

Města v kraji trápí hlavně křídlatka, netýkavka, bolševník

Z rostlinných invazních druhů radnice nejčastěji bojují s křídlatkou, ať už japonskou, sachalinskou, nebo českou.

„Rychle se šíří, vytváří husté monokultury, vytlačuje původní vegetaci a mění podmínky pro přežití volně žijících živočichů,“ upozornila Pavlovová. Náklady na likvidaci dosahují ve Zlíně zhruba 40 tisíc ročně.

Křídlatka se vyskytuje také na okrajích Uherského Hradiště, většinou podél toku řeky Moravy, spolu s netýkavkou nebo bolševníkem. „Ve městě se pak setkáváme s některými druhy invazivních dřevin, například akátem, javorem jasanolistým, pajasanem žláznatým, škumpou.

Není to však zásadní problém,“ poznamenala Lenka Procházková, která má na starosti městskou zeleň. Stejné invazní druhy trápí také Kroměříž a Valašské Meziříčí. „Jejich výskyt má mírně vzrůstající tendenci,“ poznamenal mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Města se brání postřiky i sečením zeleně. Stojí je to ročně desítky tisíc korun. „Každoročně na místech s křídlatkou provádíme nové i opakované chemické postřiky herbicidem. Ostatní invazní rostliny, jako netýkavku nebo trnovník akát, likvidujeme průběžně při běžné údržbě zeleně,“ doplnila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

S bolševníkem bojují i Střední Čechy:

4. července 2011