PRAVÍ METALISTÉ. Do výbavy skutečných rockových nadšenců patří i stylové oblečení. | foto: Jan Salač

Festival Masters of Rock odstartoval. Nabízí 73 kapel a 68 hodin muziky

  • 3
Největší tuzemský festival tvrdé rockové a metalové hudby odstartoval v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích a potrvá až do neděle. Na dvanáctý ročník přehlídky Masters of Rock dorazí přes 22 tisíc návštěvníků.

První fanoušci se do Vizovic začali sjíždět už na začátku týdne, hlavní nápor rockerů ale přišel ve čtvrtek. Na Masters of Rock dorazí přes 22 tisíc lidí a většina z nich přijede vlakem. Na železniční trať Otrokovice - Vizovice proto České dráhy nasadí vyšší počet vozů.

Koncertní tipy MF DNES: hvězdy i méně známá jména

Zruční instrumentalisté Dream Theater, rozjetý švédský tank Sabaton, legendární melodičtí metalisté Helloween nebo bývalý hlas Skid Row Sebastian Bach. Jména čtyř největších kapel letošního a headlinerů jednotlivých dnů Masters of Rock jsou spolehlivou zárukou dobrého zážitku.

MF DNES přináší tipy, které další koncerty stojí za to navštívit. Třeba už ve čtvrtek jsou jasnou volbou Anthrax, kteří dokážou rozpoutat pekelnou show. Fandové AC/DC by určitě neměli vynechat Airbourne, jejich mladší a ještě živelnější následovníky z Austrálie, nebo švýcarské veterány Krokus.

Pořadatelé ale myslí i na fandy domácích kapel. Sobotní odpoledne bude patřit Citronu, který v posledních letech zažívá velký comeback a vyprodává kluby po celé zemi. Ve Vizovicích zakončí turné se zpěvačkou Tanjou.

Ludkovičtí Six Degrees of Separation odstartují sobotní program. Bude to ideální kapela na probuzení po náročném pátku, jehož program zakončí blackmetaloví inovátoři Behemoth, zřejmě nejextrémnější kapela v historii festivalu.

Pokud máte rádi klasický rock, stoprocentně v sobotu vpodvečer vyrazte na Michaela Schenkera, který odehraje kompletní album Scorpions Lovedrive. Lahůdkou bude i nedělní návrat hardrockové kapely Unisonic s ukázkami z nové desky a nezaměnitelným hlasem Michaela Kiskeho.

A na závěr tři osobní tipy: 1. symfometalová epická hudba v podání kapely Epica, 2. zběsilá jízda řeckých thrashmetalistů Suicidal Angels, 3. Kataklysm, kteří na soupisku přibyli jako náhradníci, ale jejich death metal je naživo velmi přímočarý a sugestivní.

„Vlaky tak nabídnou asi dvakrát více míst než obvykle,“ řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Pojede také speciální spoj, který fanoušky odveze v noci z Vizovic. Vyjede ve 2:15, ve 2:40 dorazí do Zlína a ve 3:03 přijede do Otrokovic. Zastavovat bude na všech zastávkách. V noci na pondělí dráhy vypraví mimořádný vlak s odjezdem z Vizovic v 0:45.

„Kromě toho navíc pojede vlak IC 550 Zlínský expres Zlín - Praha v pondělí již z Vizovic s odjezdem ve 4:34 a s příjezdem do Prahy v 8:53,“ dodal Šťáhlavský.

Parkovat u hlavní cesty se nesmí, ve městě je počet míst omezený

Pokud se na Masters chystáte autem, počítejte s tím, že už několik let platí zákaz parkování na silnici I/49 ze Zlína na Vizovice, kde dříve stávaly nekonečné řady vozidel. Policie si toto opatření pochvaluje, provoz ve Vizovicích je díky tomu plynulejší.

„Ideální je nechat vůz na staré cestě ze Zádveřic do Vizovic a z Těchlova na Slušovice,“ poradil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Zaparkovat se dá i ve městě, tam je ale počet volných míst omezený.

Festivalový areál se otevřel ve čtvrtek v 10 hodin. Vstupenky lze koupit i na místě, čtyřdenní permanentka stojí 1 500 Kč, jednodenní lístek vyjde na 990 Kč.

„Jednodenní vstupenky pro lidi, kteří chtějí jen nasát atmosféru nebo vidět jednu kapelu, se osvědčily. Devětadevadesát procent lístků však jsou permanentky,“ podotkl ředitel festivalu Jiří Daron.

Ve čtvrtek zahraje hlavní hvězda, američtí Dream Theater

Fanoušky letos čeká jedna změna. Lístek si u vstupu do areálu vymění na označených místech (kontejnerech s okýnky) za identifikační náramek na ruku. Pořadatelé se tím chtějí vyhnout každoročním frontám u vstupu.

Masters of Rock ve Vizovicích

Už ve čtvrtek od 21 hodin vystoupí na hlavním pódiu Dream Theater, hlavní představitel progresivního rocku a metalu. Po nich dostanou od 23 hodin prostor thrashmetaloví veteráni Anthrax.

V pátek pak zahrají třeba švédští Sabaton (22:45), sobotní program bude patřit hvězdným Helloween (22:50) a v neděli se představí Sebastian Bach (22:30).

Prvních patnáct tisíc návštěvníků dostane jako každý rok zdarma CD Masters of Rock 2014.