Marie Březinová podle obžaloby vyváděla peníze z firmy svého syna Radka Březiny (na snímku).

Marie Březinová podle obžaloby vyváděla peníze z firmy svého syna Radka Březiny (na snímku). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

K soudu se dostal i případ matky lihového bosse Březiny, hrozí jí 10 let

  • 6
K soudu musel další člen rodiny lihového bosse Radka Březiny, který si odpykává třináctileté vězení za daňové úniky. Po jeho bratrovi, manželce a otci to je teď jeho matka Marie Březinová. Hrozí jí až deset let za mřížemi za několik trestných činů, jež podle žalobce nepřímo souvisejí s obřími podvody jejího syna.

Z firmy Energoinvestment, kde byl Březina jednatelem a kam měly také jít peníze z jeho lihových podfuků, podle obžaloby společně s matkou vyvedli několik milionů korun na základě vykonstruované smlouvy a daňových dokladů. A to v době, kdy už byl Březina za mřížemi a jeho majetek měl propadnout státu.

„Šlo o snahu vyvést peníze z Energoinvestmentu, dokud tam ještě nějaké byly. Obchodní podíl Radka Březiny v této firmě spadal do zajištění jeho majetku v daňové věci, jinak by se k tomuto majetku z titulu společníka nedostal,“ řekl žalobce Radek Bartoš z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Podle něho je případ odnoží hlavní lihové větvě, v níž byla většina aktérů pravomocně odsouzena v čele s jejím šéfem. Březinová však není souzena za praní špinavých peněz jako její bývalý manžel Vladimír Březina, jehož soud zatím nepravomocně osvobodil. Obžalovaná je ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele.

Pouze předstírala, že existuje její závazek, řekl žalobce

V této kauze jde hlavně o to, že podle žalobce Březinová fiktivně půjčila firmě Energoinvestment 10 milionů korun a peníze si pak reálně vybírala zpátky, čímž jí způsobila škodu přes sedm milionů korun. Smlouvu podepsala i s daňovými podklady teprve zpětně v letech 2013 a 2014 i se svým synem. Spolu s ní je obžalovaný Antonín Dospiva, který měl dokumenty k podpisu připravit.

„Bylo to nepravdivé. Pouze předstírala, že existuje její závazek. Přiměla zaměstnance, aby jí převedli peníze a obohatila se ke škodě společnosti,“ řekl Bartoš. „Zbývající část takto vyrobené pohledávky uplatnila v insolvenčním řízení a požadovala její zaplacení,“ dodal.

Tím byl tratný stát, protože společníkem firmy už je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle žalobce připravila věřitele svojí pohledávkou o zhruba 700 tisíc korun. Měla také plnou moc od svého syna, který byl ve vězení, takže majetek firmy mohla postupně zpeněžovat.

Prodala například jeho ferrari. Z účtu společnosti si také na svůj účet převedla 2,8 milionu korun. To měla být cesta k umoření pohledávky.

Když mě někdo poprosí, reaguju pozitivně, hájil se Dospiva

Březinová se při zahájení procesu hájila tím, že peníze firmě svého syna postupně v letech 2010 až 2012, kdy byl Březina zatčen, skutečně půjčila. Ovšem bez dokladů.

„Pravidelně mi je vracel, půjčky se překrývaly. Vždy šlo o statisíce až miliony. Nesepisovali jsme smlouvy, vedla jsem si deníček s částkami,“ tvrdila Březinová.

Obvinění označila za vykonstruované. U soudu přečetla vyjádření a potom odmítla odpovídat na otázky. Kromě své obhajoby si postěžovala, že musela před soud.

„Myslím si, že mě perzekuovali, protože jsme všichni Březinovi, že je potřeba je všechny soudit a vzít jim majetky. Ve výčtu jsem chyběla já, orgány činné v trestním řízení musely něco udělat,“ stěžovala si Březinová.

„Myslela jsem si, že je v naší zemi spravedlnost, ale po této perzekuci se tomu nedá věřit. Snad si nemyslíte, že bych tak hluboce klesla a dělala něco nepoctivého,“ řekla soudnímu senátu matka lihového bosse.

Dospiva mluvil obsáhleji. Svůj podíl viny zpochybňoval, byť uznal, že vyhotovovat antedatované smlouvy a daňové doklady nebylo správně.

„Neměl jsem udělat doklady ani smlouvu, ale mám problém, že když mě někdo poprosí, reaguju zpravidla pozitivně. Nejsem schopen pochopit, kde jsem udělal zločin,“ zmínil Dospiva.