Okresní soud v Olomouci poslal Stanislavu Březinovou do vazby. | foto: ČTK

Po zásahu poslal soud do vazby Březinovu ženu i šéfa Likérky Drak

  • 3
Patnáct lidí si vyslechlo obvinění po úterním velkém policejním zásahu v kauze nezdaněného lihu. Soud vyhověl všem návrhům žalobců a poslal do vazby sedm osob. Jsou mezi nimi manželka zlínského podnikatele Radka Březiny i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.

Mezi obviněnými je podle informací ČTK také Tomáš Březina a jeho bratr, hlava údajné lihové mafie Radek Březina. Tomu hrozí nejvyšší trest, až 16 let vězení. Oba už jsou ve vazbě delší dobu.

Žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že akce Cela (více o úterním zásahu čtěte zde) souvisí s daňovými úniky i s nezákonným ovlivňováním svědků a policistů v případu podnikatele Radka Březiny.

Oba bratry čeká v kauze velkých skladů s nelegálním lihem příští týden soud v Olomouci.

"Je to rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina se týká daňové trestné činnosti, druhá skupina nezákonného ovlivňování svědků, kteří měli svědčit v trestní kauze pana Březiny a spol. Trestné činy byly mimo jiné kvalifikovány jako účast na organizované zločinecké skupině, dále trestný čin krácení daní a nadržování," uvedl Šereda.

Březina je megaloman, tvrdil Čanigův advokát

Soud postupně poslal do vazby bývalého šéfa společnosti Morávia-Chem Radovana Dalajku, jednatele firmy Radka Menšíka a dalšího obviněného Ivana Kovaříka.

Mezi obviněnými je také jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. Soud jej poslal do vazby.

Později poslal do vazby i Březinovu manželku Stanislavu a také Pavla Čanigu. U soudu se maskoval kapucí a odmítl k případu mluvit.

"Vše je postaveno na záznamech Březiny, který je megaloman a naprosto ujíždí z hlediska reality. Žádné jiné důkazy tam momentálně nejsou, to vše je jen z jeho poznámek. Vše stojí jen na jednom člověku, který si myslel, že ovládá polovinu republiky," řekl Čanigův obhájce Petr Dítě, který si proti rozhodnutí soudu podal stížnost.

Ve vazbě skončili i další dva muži, Březinovi spolupracovníci.

Hrozilo, že obvinění budou chtít utéct

Podle žalobce Šeredy je u všech obviněných vazebním důvodem obava z ovlivňování svědků.

"U většiny jsou to i útěkové důvody, hrozí jim vysoké tresty. U hlavního obviněného je nejvyšší sazba až 16 let," řekl státní zástupce.

Potvrdil přitom, že nejvyšší trest hrozí právě Radkovi Březinovi, který je podezřelý i z korupčního jednání. Státní zástupci vazbu u některých navrhovali i z obavy, že by v trestné činnosti pokračovali.

Úterní zásah by mohl souviset v daňové linii případu se zajištěním zhruba milionu litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v podzemních nádržích v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun.

Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost Morávia-Chem z Hrobic tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla.

Případ údajného ovlivňování svědků se týká podnikatele Radka Březiny, který ve vazbě čeká na soud. Společně s ostatními je obžalován za více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu, jehož skryté zásoby policisté objevili předloni. Česká televize už dříve informovala o tom, že údajně z vazby posílal instrukce svým spolupracovníkům, kteří se měli pokusit ovlivnit svědky, policisty či státní zástupce.

,