Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Kvůli chladnému jaru bude méně medu, včelstva navíc dál likviduje mor

  • 3
Letošní chladné jaro nepřeje včelám, zatím bylo málo dní, kdy mohly snášet pyl. Medu tedy může být letos méně. Navíc například na Zlínsku včelstva likviduje mor.

Včelař Stanislav Krček z Lípy na Zlínsku minulý rok vytočil 220 kilogramů medu z devíti včelstev a letos, ačkoliv je stále teprve jaro, už si je téměř jistý, že medu víc nebude. Spíše mnohem méně.

Počasí včelám nedovolovalo létat každý den a ani teď není ideální. Navíc mrazy poškodily květy ovocných stromů, takže příležitostí ke sbírání pylu je méně.

„První snůšku, kterou za teplých dnů včely stihly nanosit, během chladných dní zase spotřebovaly. Je to špatné,“ shrnul Krček. Zatím se ale nedá odhadnout, jak se situace projeví v ceně medu.

První polovina dubna byla teplá, jaro přišlo o 14 dní dříve. To včely nebyly ještě v dostatečné síle. Než stačily vyletět, byly ovocné stromy v květu.

Ve druhé polovině měsíce se zase ochladilo, takže bylo málo opylovacích dnů, kdy včely mohly bez rizika z úlů. V noci spadly teploty až k minus pěti. Včely přitom potřebují teplotu nad 10 až 12 stupňů.

„Teď je začátek května a stromy už pomalu odkvétají. Situace se mi nelíbí. Možností pro sbírání pylu ubývá. Může za to slabá zima, kvůli níž vše vykvetlo dřív,“ uvedl předseda zlínského okresního včelařského spolku Jiří Kalenda.

„Květového medu bude méně, moc dobře to nevidím,“ odhadl Kalenda.

Včely nemají sílu k letu

Stává se, že včely nedokážou ve studeném počasí doletět zpět do úlu. Natolik jsou prokřehlé a nemají sílu k letu. Ovocnáři je taky nacházejí mrtvé v květech stromů, z nichž nezvládnou vzlétnout.

Navíc květy bývají zmrzlé. A právě z nich a z lučních květů včely odnášejí nektar na (první) světlejší květový med.

„Mrazy poškodily královské i rezervní květy na jabloních,“ uvedl ovocnář z Kroměříže Pavel Ivánek. „Může se stát, že nakonec nesklidím nic. Jsou i špatné opylovací podmínky. Včely v chladu téměř nelétají,“ popsal Ivánek.

Ovocné stromy může nahradit řepka, ale ne každý má chov v blízkosti pole s touto rostlinou. Navíc i řepka brzy odkvete. Včelaři věří, že vydatnější bude druhá snůška lesního, dohněda zabarveného medu, který vzniká v červnu a červenci z medovice, tedy z mízy jehličnanů a jiných stromů, kterou produkují mšice.

„Bude záležet na počasí i na tom, kolik bude mšic a jak moc budou stromy pouštět sladidlo. Ideální by bylo mírně vlhké a teplé počasí,“ vyslovil přání Kalenda.

Včelí mor na Zlínsku řádí dál

Počasí není ale jedinou potíží, na Zlínsku se k němu přidává včelí mor, který tady řádí v posledních několika letech. Pro včelaře je to další rána, protože pak musí zasažené včelstvo spálit.

Přestože je choroba na ústupu, stále ještě zasahuje pár desítek včelstev.

Loni se v regionu objevilo rekordních 160 ohnisek nákazy. „Když u jednoho z včelstev propukne nákaza, snadno se šíří na okolní stanoviště,“ upozornil mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.