Stupava na Uherskohradišťsku každoročně končí sezonu později než ostatní střediska. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Sníh ještě mají, přesto skiareály končí sezonu. Lidé mění lyže za kola

  • 0
Málokdy se stává, že na přelomu března a dubna pokrývají svah desítky centimetrů sněhu. Přesto už většina skiareálů ve Zlínském kraji zavírá. Skvělou zimu s nadprůměrným množstvím přírodního sněhu pokazil teplý březen. Vlekaři přesto ekonomicky netratili.

„Troufám si říct, že bychom sjezdovku klidně udrželi až do Velikonoc. Jenomže není pro koho,“ poznamenal provozovatel Ski areálu Troják Jakub Juračka.

Sezonu tu ukončili předposlední březnový víkend, stejně jako v řadě dalších středisek v okolí. Jarní počasí už totiž k lyžování příliš neláká.

„S teplejším počasím už lidé mění lyže za kola a na zimní sporty nemají myšlenky,“ shrnul šéf Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích Martin Pařízek.

Do konce týdne ještě měli otevřeno na Kohútce v Javorníkách. Na sluncem prozářeném svahu si užívali skalní lyžaři. „Na to, že je konec sezony, byla návštěvnost ještě slušná. Krásné jarní lyžování má také své kouzlo,“ zmínil šéf areálu Miroslav Maczko.

Po delší době může být s průběhem zimy spokojený. „Březen byl sice horší než v předchozích letech, ale tak dobrý leden a únor jsme už dlouho neměli. Ekonomicky jsme nad průměrem,“ pochvaloval si.

Vody na zasněžování bylo dost

Podobně hodnotí sezonu i ostatní vlekaři. Ne, že by vyloženě jásali, ale po sérii nevydařených sezon v minulých letech berou zavděk i průměrem. Přitom ještě v lednu to vypadalo na jednu z nejvydařenějších zim vůbec.

Napadlo nezvykle velké množství přírodního sněhu, což se okamžitě odrazilo v návštěvnosti. Plno bylo nejen na sjezdovkách, ale také v běžkařských stopách i v hotelech a ubytovnách.

„Sněhové podmínky výrazně pomohly k obsazenosti našich hotelů, které byly zvláště v období jarních prázdnin prakticky plné. Konkrétně měsíce leden a únor byly tržbově nejlepší za poslední léta,“ uvedl generální ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Výhodou bylo, že díky prosincovým srážkám nemuseli provozovatelé řešit problém s nedostatkem vody na umělé zasněžování.

„Paradoxně nám pomohlo, že v prosinci pršelo. Na začátku sezony totiž vody na zasněžování příliš nebylo a my byli nervózní, zda stihneme včas začít,“ líčil Juračka z Tesáku.

I ten je se sezonou vcelku spokojený, i když bude mít tržby asi o deset procent nižší než loni.

„To byla slabší zima a my vytěžili z toho, že ostatní areály v okolí nebyly v provozu. Tentokrát se zájem lyžařů rozložil mezi více středisek,“ dodal Juračka s tím, že ani přírodní sníh provoz areálu nezlevnil. Co se totiž ušetřilo na zasněžování, spolklo odklízení sněhu při údržbě parkovišť.

Díky výdělku budou střediska vylepšovat vybavení

Vydělala naopak menší střediska, která se v posledních letech potýkala s existenčními problémy. Například na Rusavu dorazilo mnohonásobně víc lyžařů než v posledních letech. Areálu to umožní nejen přežít, ale i investovat do novinek pro příští zimu.

„Nebudou to věci, kterých si lidé všimnou na první pohled. Chceme pokračovat ve zlepšování zasněžovacího systému, což se nám osvědčilo už letos. Nejdůležitější je totiž začít co nejdřív a mít kopec v takovém stavu, že se sem lidé naučí jezdit,“ naznačil Miroslav Ludvík z místního areálu.

Vydařená sezona umožní vylepšit zázemí i v areálu Rališka v Horní Bečvě. K nově otevřené restauraci tu plánují postavit venkovní terasu s krásnou vyhlídkou na sjezdovku. Peníze půjdou také do stavby retenční nádrže, z níž se bude čerpat voda na zasněžování.

Do budoucna tu plánují modernizovat děla, lanovku a začít rozšiřovat sjezdovku. „Chceme na tom pracovat postupně a potřebujeme k tomu víc tak dobrých sezon, jako byla ta letošní,“ vysvětlil provozovatel Josef Vaníček.

I když letos vlekařům vypomohl přírodní sníh, zdůrazňují, že úspěch dalších sezon bude stále ve výrobě toho umělého. V podmínkách Zlínského kraje, který nemá vysoké hory, to jinak ani nejde.

„Zasněžování a úprava sjezdovek jsou klíčovou věcí, investovat do ní musíme neustále,“ shrnul provozovatel skiareálu Stupava Lubomír Orel, který tradičně zavírá mezi posledními. Poslední bezplatné lyžování chystají v úterý dopoledne. „Lyžujeme, dokud nám kopec neroztaje,“ dodal.

8. dubna 2018