Firma ze Zlínska chrání luštěniny před škůdci dusíkem, díky nové technologii

  9:36aktualizováno  9:36
Firma Podravka - Lagris z Dolní Lhoty chrání potraviny před škůdci dusíkovou atmosférou. Technologii za 25 milionů korun, která je ojedinělá ve střední a východní Evropě, pomohli vyvinout vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Radek Aulický z Výzkumného ústavu rostlinné výroby | foto: Jan Salač, Mafra

Přes sedm metrů vysoký železný zásobník zaplňuje celou halu. Vejde se do něj 25 tun čočky, hrachu, cizrny a dalších luštěnin. Kromě potravin se ale uvnitř skrývá také dusík.

Podravka - Lagris

Společnost Lagris byla založena v roce 1991 jako rodinná firma. Na začátku obchodovala s ovocem a zeleninou, pak se sortiment rozšířil o rýži a luštěniny. Od roku 1993 začala firma na trh dodávat do té doby neznámé výrobky, například rýži basmati, indiánskou nebo jasmínovou. V roce 2002 se Lagris stal součástí chorvatské skupina Podravka, známé výrobou přísady do jídel Vegeta. V Dolní Lhotě zaměstnává firma na 160 lidí a ročně zpracuje desítky tun rýže a luštěnin. Pod značkou Lagris a Podravka prodává také sůl, kořenicí směsi nebo sterilovanou zeleninu.

Pro jednoho z největších českých potravinářských podniků, který sídlí v Dolní Lhotě, je to nezbytný prvek. Dusík totiž umí zahubit škůdce, kteří se na poli i během skladování mohou dostat do suroviny.

Ve střední a východní Evropě je to zcela ojedinělá technologie. „Je to účinná, ekologická a cenově přijatelná metoda, jak potraviny ochránit. Po vyčištění jsou pak prosté jakýchkoliv zárodků a škůdců,“ naznačil technologický ředitel firmy Podravka - Lagris Vlastimil Kolář. A dodal, že jde o  preventivní opatření.

Se škůdci totiž bojuje každá potravinářská společnost na světě. V rýži mohou hospodyňky narazit nejčastěji pilouse, ve fazolích a hrachu zrnokazy, v dalších potravinách potemníky nebo lesáky. Problém navíc je, že nejsou jednoduše zjistitelní. Naopak je pro ně typické, že v jednom tisíci pytlů mouky nenajdete ani jednoho a v tisícím prvém třeba dva tisíce.

Různé metody jejich hubení řeší v Americe i v Číně. Ne všechny jsou ale bezpečné, účinné nebo trvalé. I v Dolní Lhotě se škůdcům v minulosti bránili pomocí pesticidů.

„Když ale používáte chemii, kontaminujete životní prostředí, a to je nežádoucí. Proto jsme hledali alternativu,“ vysvětlil Václav Stejskal z pražského Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Dusík si firma vyrábí sama, ze vzduchu

Vědci spolu s techniky v Podravce - Lagris oživili metodu ochranné atmosféry používanou uvnitř různých nádob už před tisíciletími. „Kyslík jsme snížili na minimum a nahradili ho dusíkem, ve kterém škůdci nepřežijí. A to ani uvnitř zrn,“ upřesnil Stejskal.

Během pěti let provedli pracovníci přes stovku laboratorních testů a vyzkoušeli účinky na mnoho druhů škůdců v různých stádiích jejich vývoje. Přednosti dusíku se jasně ukázaly po dvou a půl letech zkušebního provozu.

„Na potraviny, které jsme ošetřili dusíkem, nemáme od zákazníků žádné stížnosti ani reklamace. Z toho vyplývá, že tato technologie je účinná,“ konstatoval Radek Aulický z výzkumného ústavu.

Firma teď může dusík rozvést do všech svých velkokapacitních zásobníků, do nichž se vejdou až čtyři tisíce tun surovin. Každý měsíc jím ošetří v průměru tisíc tun suroviny, především rýže a luštěnin, které dováží z celého světa.

Dusík vháněný do kovových sil si firma vyrábí sama přímo ze vzduchu ve speciální jednotce. Potřebnou koncentraci kontrolují pracovníci každý den. A před balením ještě všechny suroviny procházejí mechanickým čištěním a optickým třídičem.

V balíčku, který opouští tento závod, by díky tomu neměl žádný škůdce zůstat.

„Bylo poměrně těžké rozhodnout se, jestli půjdeme složitější cestou výroby v generátoru, nebo cestou nákupu zkapalněného dusíku. Ale zjistili jsme, že cena vyrobeného dusíku je na polovině toho, za co bychom ho dokázali nakoupit,“ konstatoval Kolář.

Stejné procento ušetří firma i oproti dříve používanému pesticidu. Do zavedení nové technologie a jejího vývoje investoval majitel téměř 25 milionů korun.

Autor:

Nejčtenější

Poslance Feriho na vinařské slavnosti napadli dva muži, skončil v nemocnici

Dominik Feri na konferenci k 20 letům Česka v NATO. (12. března 2019)

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů. Zraněný Feri byl...

Jen hospodská rvačka, řekl o napadení poslance Feriho jeden z útočníků

Jeden z útočníků na poslance Feriho promluvil

Jako běžnou hospodskou rvačku označuje jeden z účastníků incidentu s poslancem z TOP 09 Dominikem Ferim, který se...

Řidiče, který najel do lidí v podchodu, nově obvinili z pokusu o vraždu

Pokus s figurínou ukazuje, že kdyby se senior nedokázal pevně přitisknout ke...

Kriminalisté zpřísnili a rozšířili obvinění pětatřicetiletého řidiče, který loni v létě vjel do lidí v podchodu v...

Nejslavnější duel na závěr nadstavby. A kdo také může hrát o poháry

Jakub Yunis (v modrém uprostřed) z Olomouce v hlavičkovém souboji s teplickým...

Když slávisté ve zbývajících šesti kolech udrží první příčku, trofej za triumf ve fotbalové lize převezmou po utkání se...

Trpišovský po porážce: Změny nám neprospívají, Zlín je noční můra

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský sleduje hru svých svěřenců ve Zlíně.

Za statečný výkon na Stamford Bridge pršela na jeho družinu ze všech stran chvála. Tři dny po zápase s Chelsea však...

Další z rubriky

Žalobce žádá pro otce a manželku lihového bosse Březiny až osm let

Vladimír Březina a Stanislava Březinová u zlínského okresního soudu.

Vězení na 5,5 roku až 8 let požaduje státní zástupce pro otce a manželku zlínského lihového bosse Radka Březiny, ti...

České dráhy budou dál dominovat Zlínskému kraji, obslouží i Kroměřížsko

RegioShark – dvouvozový vlak Českých drah

Zlínský kraj se dohodl na přidělení poslední části regionálních tratí s Českými drahami. Ty v regionu přišly o monopol,...

Jen hospodská rvačka, řekl o napadení poslance Feriho jeden z útočníků

Jeden z útočníků na poslance Feriho promluvil

Jako běžnou hospodskou rvačku označuje jeden z účastníků incidentu s poslancem z TOP 09 Dominikem Ferim, který se...

Najdete na iDNES.cz