Promítání polského snímku Klér v Klubu kultury na Letní filmové škole v...

Promítání polského snímku Klér v Klubu kultury na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. (29. července 2019) | foto: Letní filmová škola Uherské Hradiště

Letní filmová škola v Hradišti bude letos později, kratší a komornější

  • 0
O dva týdny později oproti plánu se uskuteční letošní ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Pořadatelé jeho začátek kvůli pandemii nového typu koronaviru přesunuli na 7. srpna, potrvá navíc jen šest dní. Původně měl být desetidenní.

„O konání letošního ročníku ‚filmovky‘ jsme mohli rozhodnout až nyní, proto bylo nutné posunout akci alespoň o dva týdny dál, abychom měli dostatečný čas na její přípravu. Vzhledem k mimořádné situaci a nejistotám v mnoha oblastech jsme byli nuceni ‚filmovku‘ zkrátit na šest dnů. Bohužel očekáváme velké finanční výpadky z řad partnerů,“ uvedla na webových stránkách festivalu jeho ředitelka Radana Korená.

Nižší bude také příjem z akreditací, jejichž prodej plánují pořadatelé zahájit začátkem července.

Kvůli dodržování bezpečnostních a hygienických opatření bude letos přehlídka podle Korené komornější. Kromě promítání v kinech však budou i tentokrát její součástí koncerty, divadelní představení, výstavy nebo dětský program.

Běžně se při festivalu promítá v sedmi sálech s kapacitou 100 až 410 sedících diváků, letní kina bývají k dispozici na Masarykově náměstí a ve Smetanových sadech.

„Účast návštěvníků včetně festivalových hostů ze zahraničí bude závislá na aktuálním stavu průchodnosti hranic a podmínek jejich překročení v souvislosti s testy na koronavirus,“ napsala ředitelka.

Pořadatelé budou při organizaci festivalu spolupracovat s městem i hygieniky.

„Věříme, že všechna přijatá opatření budou dostačující. Ostatně budeme za sebou mít všichni v té době již tříměsíční provoz kin, který ukáže, jak vše co nejlépe nastavit, tedy dezinfekce, pauzy mezi projekcemi, počet diváků v sálech a stanech, služby, úklid a tak dále,“ uvedla Korená.

Při nepříznivém vývoji pandemie jsou pořadatelé připraveni festival přeložit na příští rok. Zakoupené akreditace by pak zůstaly v platnosti na další ročník ve formě voucherů.

Podle uherskohradišťského starosty Stanislava Blahy byla LFŠ ve městě vždy vítaná. „ V letošním roce je situace velmi složitá, je samozřejmě na organizátorech, jak dokáží dodržovat v tu dobu platná opatřená vyhlášená vládou nebo ministerstvem zdravotnictví. Já pochopitelně podporuji organizátory v jejich nadšení a chuti Letní filmovou školu uskutečnit a těším se na ni jako každý rok, i když bude v omezeném pojetí,“ řekl starosta.

Očekává, že s příjezdem účastníků festivalu dojde k podpoře drobných podnikatelů ve městě, ať už jde o provozovatele hotelů, penzionů, restaurací, cukráren nebo kaváren.

„Všichni ti, kteří bývají cílem návštěvníků Letní filmové školy, mají šanci si v této složité situaci trošku ekonomicky vypomoci,“ uvedl Blaha.

Loni město na pořádání LFŠ přispělo částkou 3,5 milionu korun, na základě dlohodobé smlouvy by se jeho příspěvek měl každoročně zvyšovat o 75 tisíc korun.

Původní termín letošního ročníku festivalu, který každoročně přiláká tisíce návštěvníků, byl od 24. července do 2. srpna.

Přehlídku pořádá Asociace českých filmových klubů. Loni nabídla LFŠ dvě stovky celovečerních snímků, většina z nich se také reprízovala. Na přehlídku se tehdy akreditovalo asi 5400 návštěvníků.

,