Ředitelka kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

Ředitelka kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Nemocnice v Kroměříži mění šéfa, krachu má předejít členka opozice

  • 2
Předlužená Kroměřížská nemocnice, jež stála nad insolvenční propastí, má novou ředitelku Lenku Mergenthalovou. Opoziční krajskou zastupitelku za TOP 09 a STAN čekají zásadní rozhodnutí, jak nemocnici pomoci.

Odhadovaná loňská ztráta skoro 60 milionů korun. Smlouva s VZP v ohrožení. Hrozba insolvenčního řízení.

O špatném fungování Kroměřížské nemocnice by se dalo napsat víc, vedení Zlínského kraje ale výše zmíněná fakta úplně stačila k tomu, aby propustilo jejího ředitele Romana Dostalíka. Ve funkci byl jen půl roku a za tu dobu nedokázal kondici nemocnice zlepšit. Dluhy ji pořád táhnou ke dnu.

"Odvolaný ředitel nebyl schopen nastínit, jak by se mohla velká ztráta kompenzovat," vysvětlil náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ), jenž má zdravotnictví v kompetenci.

Nová šéfka Mergenthalová: Dluh už se nesmí zvyšovat

Po analýze současného stavu Kroměřížské nemocnice musejí přijít rychlé a účinné kroky, které povedou k jeho zlepšení. Taková je představa nové ředitelky špitálu Lenky Mergenthalové. "Jde o to, aby se dál nezvětšoval rozdíl mezi výnosy a náklady," říká Mergenthalová, krajská zastupitelka za TOP 09 a STAN.

Co budete řešit nejdříve?
Máme už jen měsíc na personální dovybavení jedenácti oddělení nemocnice. S tím souvisejí příjmy a tržby. Nedostatek zdravotnického personálu se týká jedenácti oddělení, což je hodně. Na dvou z nich je situace vážná.

Jak z toho ven?
Možností je víc. Jde vlastně o to, že některá lůžka nejsou dlouhodobě obsazená. Můžeme je například převést jinam, abychom nemuseli přijímat nové zaměstnance. Dalším úkolem je totiž úspora nákladů.

Kde se bude dát šetřit?
Musíme se podívat na to, co nám přinese nová úhradová vyhláška a pak na strukturu nákladů. Pokusíme se v nich najít úspory, aby se dál nezvyšoval rozdíl mezi výnosy a náklady.

Hrozí nemocnici insolvence?
Díky finanční pomoci kraje se podařilo zaplatit nejstarší faktury, tím byla aktuální hrozba zažehnána. Základní jmění nemocnice je ale poměrně nízké, proto se uvažuje o tom, že by se navýšilo.

Mluví o tom, že špitál nikdo pořádně neřídil. Kraj jako jeho zřizovatel získal za Dostalíkovy éry pouze tři zápisy z porad vedení. A primářský sbor se podle Nečase sešel jenom dvakrát. "Nefungovalo to dobře," shrnul náměstek.

Restart nemocnice v Kroměříži, jež má za pouhý rok už třetího ředitele (o červnovém přesunutí Pavla Calábka do Zlína čtěte zde), se pokusí obstarat Lenka Mergenthalová.

Dlouholetá primářka zdejšího oddělení ARO a opoziční krajská zastupitelka za TOP 09 a STAN upozorňuje na potíže už dlouho.

"Dosavadní vedení nejednalo dostatečně rychle," prohlásila Mergenthalová. Podle ní vázla i komunikace ředitele s lékaři, a proto hrozil jejich odchod.

Nemocnice musí vrátit 36 milionů

Špitál navíc musí vracet zdravotní pojišťovně neuvěřitelných 36 milionů korun, které dostal loni jako zálohu na péči a lékařské výkony. Nakonec jich ale tolik neprovedl.

"Máme podezření, že management využil možnosti vzít si zálohy ve výrazně vyšším objemu. Přitom musel vědět, že další rok ty peníze budeme muset vracet," naznačila Mergenthalová.

Odhadovaná ztráta nemocnice ze loňský rok se vyšplhala na 55 milionů korun, celková je pak kolem 130 milionů. Podle odborného vyjádření byla před koncem roku zralá na krach (více zde).

"Je nezbytné, aby současné vedení společnosti podalo návrh na zahájení insolvenčního řízení," doporučil tehdy soudní znalec.

Na poslední chvíli zasáhl kraj a půjčkou 30 milionů špitál zachránil. Ale jen dočasně. I proto bude zastupitelstvo v březnu hlasovat o navýšení úvěru u Evropské investiční banky, díky čemuž hejtmanství mezi tři své zadlužené nemocnice rozdělí několik set milionů korun.

"Ani výměna vedení nezajistí oddlužení nemocnice. Ale je avizovaná finanční podpora kraje a ta může být rozhodující," reagoval odvolaný Dostalík.

Pojišťovna dala Kroměříži lhůtu

Finančními potížemi to však zdaleka nekončí. Nemocnice například nemá na jedenácti odděleních dostatek zdravotnického personálu, a nesplňuje tak vyhlášku.

Všeobecná zdravotní pojišťovna jí dala lhůtu k nápravě do konce února, jinak bude smlouva o úhradách péče v ohrožení. "Její vypovězení je krajní možností," připustil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

O nápravu se má postarat právě Mergenthalová, která je členkou opozice za TOP 09 a STAN.

Je to přitom paradoxní, levicová koalice totiž své politické protihráče před časem vyhodila z dozorčích rad nemocnic (více zde). Teď už po nich opět sahá. Jednotná ale není. Pro Mergenthalovou nehlasoval jako jediný hejtman Stanislav Mišák z ČSSD. Komentovat to nechtěl.