Vztahy Miloše Zemana a Lubomíra Nečase jsou dlouhodobě velmi dobré. Nečas mu...

Vztahy Miloše Zemana a Lubomíra Nečase jsou dlouhodobě velmi dobré. Nečas mu dělá osobního lékaře a navíc působí ve vedení Zlínského kraje jako náměstek hejtmana za Stranu práv občanů. Kandidoval za ni v roce 2012, kdy ještě nesla název Zemanovci. | foto: MAFRA

Prezidenta jsem nikdy neviděl opilého, říká Zemanův lékař

  • 137
Náměstek hejtmana Lubomír Nečas je osobním lékařem Miloše Zemana. V rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, jak prezident zvládá své zlozvyky a jak na něj bude dohlížet při jeho návštěvě Zlínského kraje, která ve středu startuje.

Má nejprominentnějšího pacienta, jakého lékař může mít. Je jím prezident Miloš Zeman. Jeho osobní lékař a náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas říká, že je prezident zodpovědný a hlídá si pití alkoholu i pojídání nezdravého tučného jídla.

„V autě mám nachystanou lékařskou brašnu, takže kdyby bylo třeba, jsem připravený zasáhnout. Netýká se to jen prezidenta, ale celé jeho výpravy,“ nastínil Nečas.

Valašsko je kraj slivovice, Slovácko zase vína. Ve Zlínském kraji jsou oblíbená tučnější a těžší jídla. Budete dohlížet na to, aby prezident stoprocentně dodržoval životosprávu?
To potřeba určitě nebude. Pan prezident by si to ani nepřál. Sám si hlídá stravování, nepotřebuje speciální dozor. Dobře ví, že nemůže jíst všechno. Co se týká alkoholu, tak má rád dobré víno. Ve Zlínském kraji je vína dostatek, takže bude pít spíše víno. Někdy si dá i campari. Tvrdý alkohol moc nepije, protože ví, že by neměl, dá si ho jen občas. Nikdy jsem ho ale neviděl opilého. Některé příznaky, jako je třeba vrávoravá chůze, mají původ v jeho onemocnění, ne v opilosti.

Prezident Miloš Zeman ve Zlínském kraji

Středa 14. října

  • setkání se zastupiteli kraje a starosty
  • návštěva firmy Kovárna Viva
  • setkání s obyvateli Zdounek (16.25 hodin, před Domem kultury)

Čtvrtek 15. října

  • prohlídka areálu muničního skladu ve Vlachovicích-Vrběticích, setkání s vojáky a záchranáři
  • setkání s obyvateli Slavičína (12.40 hodin, před radnicí)
  • setkání s obyvateli Rožnova pod Radhoštěm (16.40 hodin, Masarykovo náměstí)

Pátek 16. října

  • návštěva firmy Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích
  • setkání s obyvateli Holešova (12.45 hodin, nám. Dr. E. Beneše)
  • tisková konference s hejtmanem v Holešově

Laik by ovšem řekl, že přesně tak vypadá opilý člověk.
Všeobecně se ví, že prezident trpí polyneuropatií, což je onemocnění, které postihuje nervový systém. Má problém s tím, že necítí při došlapu nohy, a proto je jeho chůze nejistá. Hodně lidí si myslí, že je pod vlivem alkoholu, ale je to důsledek onemocnění. Proto musí používat hůlku, aby měl pocit jistoty. Špatně se mu chodí i po schodech.

Tvrdý alkohol tedy omezil?
Ví se, že má rád becherovku, ale s ohledem na jeho lehkou cukrovku to nebylo vhodné. Obsahuje hodně cukru, prezident ji proto už nepije, nebo jen zcela výjimečně. Vypije někdy štamprli dobré slivovice, ale také jen v malém množství.

Takže si dá při návštěvě kraje malou slivovici na přivítanou nebo před obědem a tím to skončí?
Štamprlka mu určitě neublíží. A víno taky ne. My lékaři doporučujeme alkohol lidem, kterým je přes šedesát let. Roztahuje cévy a podporuje oběhový systém. Malé množství alkoholu panu prezidentovi neškodí, zvlášť pokud je kuřák. Ačkoliv musím říct, že omezil výrazně i kouření. Dnes je zhruba na polovině cigaret.

Konzultovala s vámi kancelář prezidenta jeho jídelníček při nadcházející návštěvě Zlínského kraje?
To zase ne. Jídelníček prezidentovi vytváří jeho dvorní kuchař, který ví, co může vařit. A zohledňuje i jeho chutě.

Má Zeman nařízenou dietu a zakázáno jíst například tučná jídla, jako je bůček či vařené koleno?
Má rád českou domácí stravu. Neodmítne to, čemu my ostatní říkáme, že je zbytečně tučné. V malé míře to ale také není škodlivé. Musí dodržovat částečně dietu pro cukrovkáře. Speciální jídelníček však mít nemusí. Navštíví například řeznictví v Lechoticích, kde speciálně pro něj vyrobili gothajský salám, který má rád.

Jak často kontrolujete zdravotní stav tak prominentního pacienta?
Pan prezident má lékařské konzilium, které dělá pravidelné prohlídky. Je složené z lékařů pražských klinik. Dostávám od nich informace o diagnóze a výsledcích vyšetření. Prezidenta pak doprovázím na zhruba polovině zahraničních cest. Diagnózy musím znát, abych mohl reagovat. Zátěž na návštěvách v cizině je velká, prezident ji ale zvládá dobře.

Jakou má fyzickou kondici?
Mimo vrávoravou chůzi je jeho fyzická kondice dobrá. Bylo mu doporučeno, aby při sledování jeho stavu využíval bicyklový ergometr (rotoped s EKG, které měří srdce při zátěži – pozn. red.).

Jste se Zemanovým přístupem ke svému zdraví spokojený? Nemusíte ho někdy kárat?
Pan prezident se nekárá. Sem tam si vyslechne doporučení.

Jde ale o jeho zdraví.
To všem pacientům. Kárat je ale nemůžete. Lékař jim doporučí, co mají dělat, když chtějí být na světě déle. Když to někdo nerespektuje, tak mu to vytýkat nemůže. Lékaři jsou rádci a konzultanti.