Lázeňský park v Luhačovicích prošel v roce 2014 velkou obnovou.

Lázeňský park v Luhačovicích prošel v roce 2014 velkou obnovou. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Podepsáno. Luhačovice přispějí na péči o park, spor s lázněmi končí

  • 0
Spor o lázeňský park v Luhačovicích skončil. O lákadlo, které do města přivádí desítky tisíc návštěvníků, se budou společně starat Lázně Luhačovice, kterým patří, i město. Zástupci obou subjektů podepsali dlouho diskutovanou smlouvu o údržbě lázeňského parku.

Lázeňský park v Luhačovicích využívají všichni.

„Uzavření dohody je pro Luhačovice dobrá zpráva,“ reagoval místostarosta města Radomil Kop.

„Bylo obtížné se dohodnout, ale myslím, že varianta, která vychází z výběru lázeňského poplatku, je spravedlivá,“ dodal.

Město se totiž zavázalo odvádět společnosti Lázně Luhačovice polovinu částky vybrané od rekreantů a návštěvníků. Pro letošní rok to dělá 2,8 milionu korun. Ročně navíc přidá 300 tisíc na obnovu mobiliáře v parku.

Obě strany se dohodly i na zpětné platbě za poslední dva roky. Lázně tak dostanou jednorázově ještě 5,2 milionu.

Naopak společnost se zavázala k tomu, že k údržbě parku bude využívat služby městských technických služeb. Kromě toho do měsíce stáhne žalobu, kterou loni koncem roku začal projednávat Okresní soud ve Zlíně.

„Spor trval šestadvacet let a my jsme rádi, že je za námi a končí dohodou,“ řekl generální ředitel akciové společnosti Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

Na klíčové hlasování nepřišli všichni zastupitelé

Znění smlouvy nejprve v úterý schválili zastupitelé, ve středu ji pak podepsali zástupci města i společnosti Lázně Luhačovice. Obě strany přiznávají, že si oddechly.

„Jednání zastupitelů na toto téma byla vždy velmi bouřlivá,“ uvedla starostka města Marie Semelová.

Ani tentokrát se jejich setkání neobešlo bez protestních hlasů, a přestože šlo o klíčové hlasování, dorazilo jen 15 z 21 zastupitelů.

„Nikdo z nich výslovně neřekl, že nepřijde na protest, ale nespokojenost tam byla. Nechci o tom spekulovat, zkrátka to nevím,“ konstatoval Kop.

Problém byl v tom, že obyvatelé a návštěvníci města, ale také lidé, kteří využívali ubytování nebo služby u konkurentů Lázní Luhačovice, měli park volně k dispozici.

Radnice se podílela ročně zhruba půl milionem na odvozu odpadků či provozu veřejného osvětlení. Kromě toho dotovala kulturní akce a nárazově přispívala také k investicím.

Teď je podíl města jasně vyčíslený, neznamená to však, že takový musí zůstat napořád. Dohoda v tuto chvíli řeší jen podíl města, přidat by se ale měly i další subjekty.

„Jsme v půli cesty. Teď budeme společně s městem hledat možnosti, jak by se na investicích mohli podílet i naši konkurenti,“ doplnil Bláha.

Odkazoval se přitom na obdobnou situaci z doby před 104 lety, kdy ji řešil jeho předchůdce František Veselý.

„Získal tehdy od všech podnikatelů v cestovním ruchu tříprocentní roční příspěvek z jejich obratu,“ vysvětlil.

Park prošel velkou obnovou

Park se měl stát konkurenční výhodou akciové společnosti Lázní Luhačovice, proto jej v privatizaci koupila. Jenže prostor má status veřejného místa, proto jej majitel nemůže uzavřít a využívají ho všichni.

Před čtyřmi lety investovala společnost Lázně Luhačovice do obnovy parku 28 milionů korun. Vykácela staré dřeviny, které už ohrožovaly návštěvníky, a nechala vysázet téměř dvojnásobný počet nových stromů a keřů. Kompletní obnovy se dočkala třeba i alej podél říčky Šťávnice (viz též Známý lázeňský park v Luhačovicích je jako nový. Lidé změny chválí).

Ačkoliv byla veřejnost zpočátku zděšená a jeden občan dosáhl i zastavení prací, nakonec společnost sklidila za obnovu pochvaly.

Teď chystá další obří investice. Za 100 milionů hodlá opravit kolonádu, která je stěžejním bodem celého parku, i halu, v níž vyvěrá nejznámější z luhačovických pramenů – Vincentka.

Práce už měly začít, nepodařilo se ale vysoutěžit dodavatele, a proto se odsouvají zhruba o půl roku (viz též Chyba při výběru firmy zpozdí rekonstrukci kolonády v Luhačovicích).