OD SRPNA UZAVŘENO? Radnice ještě neznají přesný termín, kdy lávky uzavřou,...

OD SRPNA UZAVŘENO? Radnice ještě neznají přesný termín, kdy lávky uzavřou, zřejmě se tak ale stane už o prázdninách. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Lávky přes Moravu a Baťův kanál čeká oprava, cyklisty a chodce objížďka

  • 5
Frekventované lávky přes řeku Moravu a Baťův kanál mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem, po nichž během měsíce projede dvacet tisíc cyklistů, budou kvůli opravě uzavřeny. Rekonstrukce by mohla začít v srpnu a potrvá tři měsíce. Přitom byly lávky uzavřené už loni na podzim.

Omezení s největší pravděpodobností zasáhne cyklistickou sezonu. A tudíž množství turistů, kteří dovolenou nebo výlet tráví na vyznačených stezkách vedoucích kolem Baťova kanálu. Lávky jsou jejich součástí. Jen v loňské sezoně kolem kanálu projelo 20 tisíc cyklistů za měsíc.

„Je to naše páteřní cyklostezka,“ potvrdil ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek. „Proto je potřeba turisty dostatečně dopředu a pečlivě informovat,“ poradil.

Na lávky narazí návštěvníci kousek od Moravního mostu. Právě přes ně se dostanou ze zpevněné cyklostezky od Spytihněvi na druhou betonovou cestu na opačném břehu kanálu.

Po uzavření lávek mají turisté dvě možnosti. Buď se vydat na Moravní most, tedy na cyklostezku podél silnice I/50. Té, po které řidiči ve čtyřech proudech směřují buď na Brno, nebo na Slovensko. Což třeba rodiny s malými dětmi asi dvakrát nepotěší.

„Doporučil bych pokračování kolem řeky až k nedalekému železničnímu mostu, po němž na druhý břeh také přejedou,“ poradil Bártek.

Práce by měly trvat tři měsíce

Podobnou cestu si zřejmě najdou i místní cyklisté. Ani těch nebude málo, už vzhledem k tomu, že jízdní kolo používá v Hradišti čtvrtina obyvatel, což je jedno z nejvyšších čísel v republice. Hustou síť tras využívají k cestě do práce, na úřad i do obchodu.

Zatím ale ani radnice neznají přesný termín, kdy lávky uzavře. Jisté je, že stavebníci musí opravy stihnout ještě letos, kvůli technologiím nejlépe do konce října a trvat budou asi tři měsíce.

„Pokud půjde všechno dobře, začneme s opravami začátkem srpna,“ naznačil místostarosta Uherského Hradiště Zdeněk Procházka, který má na starosti dopravu. „Stavebníci budou potřebovat dobré počasí s určitými teplotami, takže mimo sezonu se to bohužel dělat nedá,“ vysvětlil.

Město totiž teprve nedávno dosáhlo na dotaci na rekonstrukci lávky. Stejně uspělo i sousední Staré Město.

Radnice se tak do oprav dvou na sebe navazujících lávek mohou pustit ve stejném termínu.

„Stavebník by měl na obou lávkách pracovat současně, ne tedy na jedné a pak na druhé,“ upozornil starosta Starého Města Josef Bazala. „Abychom ušetřili čas a práce tak trvaly co nejkratší dobu,“ vysvětlil.

Přitom lávky už byly uzavřené několik měsíců loni na podzim, když Povodí Moravy v jejich okolí budovalo protipovodňová opatření.

Dřevěné desky museli stále opravovat

Obě lávky byly postavené téměř před dvaceti lety. A dřevěné desky, po kterých denně projede a přejde na dva tisíce lidí, už dosluhují.

„Neustále jsme to opravovali, ale kvůli mrazu, dešti i suchu dřevo znatelně trpí a opravy také stojí peníze,“ zdůraznil Bazala.

Města proto nechají dřevěné desky odstranit a vymění je za přístupnější a stálejší beton.

Stát to bude v případě lávky přes Moravu, kterou vlastní Hradiště, necelé dva miliony korun. Náklady na opravu kratší lávky přes Baťův kanál bude platit Staré Město a dosáhnou zhruba 1,3 milionu korun. Obě města ale uhradí 70 procent z dotace.