Práce na důležitém průtahu ovlivnily život v Kunovicích.

Práce na důležitém průtahu ovlivnily život v Kunovicích. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Napřed covid, teď zavřená silnice. Podnikatelé v Kunovicích ztrácejí naději

  • 29
Stačily tři měsíce, aby živnostníci z kunovické ulice Na Rynku začali v ruce obracet každou korunu. Podnikají totiž přímo u mezinárodní silnice I/55, která je od poloviny července kvůli rekonstrukci zavřená. Kvůli tomu přišli o velkou část zákazníků.

I když stavba pokračuje v rychlém tempu a silnice má být znovu plně průjezdná od 17. listopadu, řada podnikatelů hlásí existenční potíže. Oprava silnice totiž navíc přišla po těžkém období způsobeném pandemií covidu-19.

„Stane se zázrak, pokud závěr letošního roku nebude konečná i pro naše podnikání,“ posteskla si Zdeňka Zajícová z obchodu Pekařství – Cukrářství.

V krámku, který má otevřeno od pěti od rána, obsluhuje zákazníky, jejichž denní návštěvnost dokáže často spočítat na prstech jedné ruky.

„Jsou dny, kdy přivítám jen dva lidi,“ popisuje. „Někdy je to za den třeba i patnáct, ale není to často,“ povzdechla si.

Majitel obchůdku byl kvůli poklesu zájmu už několikrát nucen změnit otevírací dobu. Zatímco před loňským vyhlášením nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru bývalo otevřeno do 17:30, letos se končí už o dvě hodiny dříve. „Není komu prodávat,“ krčí rameny Zajícová.

„Rozšíření silnice podnikání nepomůže“

Zároveň poznamenává, že rozšíření silnice možná zlepší průjezd městem, ale podnikání rozhodně neprospěje. Důvodem je podle ní fakt, že nový mobiliář zabral místa určená dříve k parkování a zásobování podniků.

„Když k nám přijedou se zbožím, auto pomalu nemá kde zastavit. Zaparkovat samozřejmě nemají kde ani zákazníci, kteří k nám dříve jezdili a s potomky třeba poseděli v dětském koutku,“ zlobí se prodavačka. „Na tohle silničáři vůbec nemysleli,“ dodává. 

Podobné potíže řeší i obvodní lékař, jenž sídlí v sousedství. Především pro jeho starší pacienty, kteří často jezdí s doprovodem, je nejbližší parkoviště vzdálené zhruba sto metrů až příliš daleko.

„Zastavit zde je problém, neboť míst je málo a všechna jsou po celý den neustále zabraná,“ říká Marie Konečná, jež jezdí často nakupovat do nedalekých chovatelských potřeb.

Zatímco dříve nechávala auto stát před obchodem, dnes parkuje ve vzdálenějších ulicích kolem obytných domů.

Zahrádkářství je na šedesáti procentech tržeb

Zahrádkářství, které provozuje Ladislav Paďour, je v současnosti na šedesáti procentech obvyklých tržeb.

„Jdeme dolů, obchod musím dotovat druhým provozem, který vlastním v sousedním Staré Městě,“ popisuje podnikatel.

Zprávu o zprovoznění silnice v polovině listopadu považuje za příznivou jen částečně. „Už dnes je totiž jisté, že budu muset omezit nákup sadbových brambor. Žádný ze zákazníků se přece nebude tahat půl kilometru k zaparkovanému autu s pětadvaceti nebo více kily brambor na zádech. Tržby budou jasně menší,“ tuší Paďour.

S obavami hledí také k příštímu jaru, kdy vstoupí práce do své druhé části a přesunou se k hlavní křižovatce v centru Kunovic. Podnikatel tvrdí, že polovina nadcházejícího roku rozhodne o tom, jestli si ponechá oba obchody, nebo ten v Kunovicích nechá z ekonomických důvodů zavřít.

Dopravní zátěž města byla velká, říká starosta

Naproti tomu vedení města přijímá zprávy silničářů o bezproblémovém postupu prací s úlevou.

„Dopravní zátěž Kunovic byla až dosud ohromná, všichni si proto přejeme co možná nejkratší dobu uzavírky,“ říká starosta Pavel Vardan. „Na druhou stranu chápeme potíže podnikatelů, ale když se staví dálnice nebo jiná důležitá cesta, trable se zkrátka objeví.“

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Se žádostí o pomoc se na radnici nikdo ze živnostníků neobrátil. Případná finanční pomoc však podle Vardana nepřichází v úvahu nejen kvůli omezeným možnostem jeho úřadu, ale především proto, že pro podobné případy chybí právní rámec.

Pokud jde o samotnou opravu cesty, kvůli níž musejí tisíce řidičů denně do front na objížďkách přes Míkovice a Uherské Hradiště – Vésky, její první část se chýlí ke konci. Bez omezení bude otevřená od středy 17. listopadu.

Druhá etapa rekonstrukce znovu zavře cestu dlouhou 1,2 kilometru na jaře příštího roku. Tentokrát půjde o práce přímo na hlavní kunovické křižovatce u staré školy a v nejbližším okolí. Rekonstrukce, jež vyjde na 116 milionů korun, má skončit do poloviny roku 2022.