Ladislav Paďour provozuje v ulici Na Rynku prodejnu pro zahrádkáře. Tržby mu v...

Ladislav Paďour provozuje v ulici Na Rynku prodejnu pro zahrádkáře. Tržby mu v ní kvůli opravě cesty klesly víc než o polovinu. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Lidé skáčou přes příkopy, obchodníci trpí. Oprava silnice trápí Kunovice

  • 0
Místo řidičů jsou po zahájení rekonstrukce hlavního průtahu Kunovicemi v krizi podnikatelé. Frekventovanou silnici běžně využívají motoristé cestující na Slovensko. Ti se však mohou inkriminovanému úseku vyhnout. Rozkopaná ulice ale citelně zasáhla místní živnostníky, kteří přišli o zákazníky.

Obavy z opravy 1 200 metrů dlouhého úseku mezinárodní silnice I/55 měli původně především řidiči a obyvatelé z okolních ulic. Zdržení na objížďce přes Míkovice není nijak dramatické ani v dopravních špičkách, rekonstrukcí silničního průtahu Kunovicemi však trpí podnikatelé z ulice Na Rynku.

Ti, kteří mají své obchody podél rozkopané silnice, se bojí že je po koronavirové epidemii čeká další katastrofa. Práce se totiž vydatně natáhnou. Začaly v úterý 20. července a potrvají možná až do poloviny příštího roku.

Práce na důležitém průtahu ovlivnily život v Kunovicích. Potrvají možná až do půlky příštího roku.

Potíže pociťují především menší podniky a živnostníci. „Zákazníky už pomalu přestávám vyhlížet,“ říká prodavačka Zdeňka Zajícová, jež v malém obchůdku nabízí pečivo, cukroví a občerstvení. V útulném prostředí nechybí dětský koutek a stolky k posezení.

„Lidé k nám mohou jen doklopýtat po chodníku, který se změnil v pískoviště, auta nemají kde zastavit. Někdy nepřijde za celý den vůbec nikdo, jindy maximálně deset nebo patnáct zákazníků. To je strašně málo,“ popisuje prodavačka.

Konec podnikání považuje za současné situace za neodvratný. Lahůdky mohla loni nabízet alespoň prodejem přes okénko, letos je prý situace mnohem horší.

„Chápu, že se problémová cesta musí opravit, ale trvat to bude neúměrně dlouhou. Práce skončí v listopadu, ale na jaře se začne kopat znovu. Kdyby se stavělo třeba jen dva měsíce, přežijeme. Takto se situace hned pár dnů od začátku oprav vyhrocuje,“ zhodnotila.

Mám strach z budoucnosti, říká prodavačka

Majitel prodejny zkrátil už loni kvůli úbytku zákazníků otevírací dobu o dvě a půl hodiny. „Nebudu lhát, mám strach z budoucnosti,“ řekla Zdeňka Zajícová.

Citelné potíže pociťuje rovněž prodejna chovatelský potřeb sídlící opodál. „Nakupovat chodí jen místní, přespolní to vzdávají,“ říká žena za pultem.

Problémy navíc přicházejí v době, kdy začíná být mezi lidmi zvýšená poptávka po nových rodinných mazlíčcích.

„Uvolnění vládních restrikcí je tady, ale jen místním prodávat stále nemůžete. Poptávka je přitom solidní, prodává se úplně všechno. Od granulí po křečky, andulky nebo plazy,“ poznamenala prodavačka.

Ladislav Paďour provozuje v ulici Na Rynku jednu ze svých dvou prodejen pro zahrádkáře, nabízí v ní rovněž krmivo pro drobná zvířata a holuby. Místo obvyklých deseti tisíc korun inkasuje tři, v lepším případě čtyři tisíce korun.

Lidé musejí přeskakovat příkopy

Před jeho prodejnou je velký příkop. Jedna ze starších zákaznic jej musí přeskočit. „Nemůžeme pro každého stavět můstek,“ vysvětluje jeden z dělníků.

„Společně se zahájením stavby šly tržby zahrádkářských potřeb na minimum a podle všeho je podzimní zahrádkářská sezona ztracená,“ říká Ladislav Paďour. Řešení problému se sice nabízí ve formě dotací ze zisku druhé prodejny ve Starém Městě, ale tento způsob řešení je podle podnikatele krajně nejistý.

„Může se stát, že peněz nebude dostatek, takže kunovický obchod bych musel zavřít a jedinou prodavačku propustit,“ podotkl Paďour.

Dopravní problémy paradoxně hlásí v sousedním Uherském Hradišti a často i v přilehlém Starém Městě. Podle profesionálního řidiče kamionu Richarda Pokorného si řidiči z obav z husté dopravy v Kunovicích začali hledat vlastní objízdné trasy.

„Pokud ignorujete silničáři navrženou trasu přes Míkovice, můžete jet přes Moravský Písek. Pokud je dopravní špička silná, ucpává Staré Město,“ vysvětluje řidič.

Zátarasy na cestu stavbaři dát nemohou

„Další objížďka pak vede přes Uherské Hradiště – Vésky, která pro změnu komplikuje vjezd na mezinárodní tah I/50 z Brna na Slovensko. Tak se stává, že křižovatka u kunovického nadjezdu je často prázdná.“

Kunovický starosta Pavel Vardan není ze situace nadšený. Od prvních dnů po zahájení rekonstrukce se ale situace v jeho městě stabilizovala. „Řidiči si začínají zvykat na nová pravidla,“ myslí si Vardan.

I když si rekonstrukce silnice ve směru od kunovického kostela k nadjezdu na silnici I/50 vynutila celkovou uzavírku, zcela zavřená není. Průjezd je volný pro vozy záchranky, hasičů, policie a také pro autobusy, což svádí řidiče k porušení pravidel a riskantní jízdě stavbou.

„Úsek není dlouhý, a pokud to jde, auta kolem jezdí jedno za druhým. A zátarasy? Ty na silnici dát nemůžeme kvůli autobusům,“ vysvětlil jeden ze stavařů.