Radnice v Kroměříži

Radnice v Kroměříži | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Konec dvojkolejnosti. Kroměříž ruší odbor kultury, jinde přitom funguje

  • 0
Z organizační struktury kroměřížské radnice s koncem roku zmizí odbor kultury a cestovního ruchu. Jeho práce se rozdělí. Kulturní akce bude napříště zajišťovat Dům kultury, cestovní ruch spadne pod odbor útvar tajemníka. Ostatní města ve Zlínském kraji podobný krok neplánují.

Nezvyklý krok odůvodnilo vedení Kroměříže finanční úsporou a také uvedlo, že fungování odboru v současné podobě je neefektivní.

„Vzhledem k jeho velikosti a počtu zaměstnanců není potřeba, aby agendy jím vykonávané byly zastřešeny samostatnou organizační jednotkou,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Město v návaznosti na rozhodnutí zrušilo místo vedoucího odboru kultury. Nově ale hledá vedoucího odboru útvar tajemníka. Případné další personální změny už budou na něm.

„Odstraníme tak dvojkolejnost, která dosud v oblasti živé kultury ve městě panovala. Dům kultury jako příspěvková organizace města by se měla starat o realizaci akcí a městský úřad by mu měl poskytovat metodickou podporu,“ dodala místostarostka Daniela Hebnarová.

Argumenty uznává i opoziční zastupitel Jan Hašek. Nezná sice podrobnosti o fungování odboru kultury, obecně však vítá zeštíhlení administrativy. „Pokud je to tak, jak vedení města tvrdí, pak je to správné rozhodnutí,“ řekl Hašek.

Jinde odbor kultury kombinují s dalšími oblastmi

V pětici největších měst ve Zlínském kraji zůstane téměř třicetitisícová Kroměříž se svým rozhodnutím osamocená. Jiné radnice podobný krok neplánují. V oblasti kultury momentálně řeší především dopady koronavirové pandemie, která ovlivnila většinu letošního roku.

Ve vedení měst však převažuje přesvědčení, že odbor kultury je potřebný. Liší se jen to, jaké další oblasti kulturu doplňují.

V krajském Zlíně je spojená s cestovním ruchem, stejně jako dosud v Kroměříži. Propojení obou oblastí je však hodně úzké. Cestovní ruch se stará například také o pořádání živých akcí města.

„A kultura má zase na starosti spolkovou činnost či jedná s jinými pořadateli a povoluje jejich akce. Každému vyhovuje jiná organizační struktura, vždycky je to o optimalizaci toho procesu,“ řekl primátor Jiří Korec.

V Uherském Hradišti mají odbor kultury, školství a sportu. „Rozhodnutí Kroměříže nehodnotím, ale popravdě mu ani nerozumím,“ reagoval místostarosta Ivo Frolec.

Se zmíněným odborem počítá i nová koncepce kultury, na které právě nyní v Uherském Hradišti pracují. „Profilujeme se po kulturní stránce, a proto máme i celou řadu příspěvkových organizací a spolků, které město podporuje. A odbor kultury to všechno koordinuje,“ poznamenal Frolec.

Stejný název a zaměření zvolili ve Valašském Meziříčí. Odbor tady zajišťuje i zřizovatelské kompetence příspěvkové organizace Kulturní zařízení města Valašské Meziříčí. Pravidelně kontroluje její hospodaření a zadává pořádání akcí.

Ve spojení se školstvím funguje kultura také na vsetínské radnici. Konkrétní společenské a kulturní akce si město objednává u Domu kultury. Ten je v rejstříku firem zapsaný jako společnost s ručením omezeným, kterou však založilo město.

Podle vedení Kroměříže kulturní dění ve městě změnou neutrpí. V kalendáři akcí má zůstat Vybarvený běh či Den uniformovaných sborů, které dosud pořádalo město. Letos jejich konání narušila pandemie koronaviru, v minulých sezonách ale zaznamenaly vysokou návštěvnost.