Letní hudební akademie v Kroměříži láká studenty, milovníky hudby i známé...

Letní hudební akademie v Kroměříži láká studenty, milovníky hudby i známé hudební osobnosti. | foto: Archiv Letní hudební akademie Kroměříž

Kroměříž je centrem klasické hudby, v Květné zahradě zazní Mozartovo dílo

  • 0
Jubilejní pátý ročník Letní hudební akademie Kroměříž a festivalu Hudební Kroměříž proměnil město v centrum klasické hudby. Své dovednosti tu zlepšují studenti z České republiky i zahraničí, součástí jsou vystoupení špičkových hudebníků. Festival vyvrcholí pátečním mimořádným koncertem nazvaným Návrat Amadea.

Mezinárodní mistrovské kurzy pod vedením významných osobností absolvuje téměř šedesát nadaných mladých hudebníků, studentů konzervatoří a vysokých škol.

Zdokonalují se ve hře na klavír, housle, violoncello, kontrabas, ve zpěvu nebo vedení orchestru. Mezi lektory nechybí sopranistka Kateřina Kněžíková, klavírista Ivo Kahánek nebo francouzsko-ruský houslista Fedor Rudin.

S myšlenkou pořádat kurzy přišel kroměřížský rodák a dirigent Tomáš Netopil. „Někteří studenti už mají za sebou velké úspěchy na soutěžích u nás i ve světě. Mnoho z nich se k nám vrací opakovaně, aby využili jedinečné příležitosti rozvíjet svůj talent společně se špičkovými lektory,“ vysvětlil Netopil.

Většina lektorů se představí veřejnosti v rámci koncertů. Program pokračuje po celý týden.

„Poprvé tematicky nahlédneme do oblasti folkloru. Hostem Tomáše Netopila při jedné z besed totiž bude hudebník a folklorista Jiří Pavlica,“ řekla výkonná ředitelka kroměřížské akademie Jana Kubáčová.

V pátek pak během závěrečného koncertu s názvem Návrat Amadea zazní ve skleníku Květné zahrady slavné mozartovské melodie. Poprvé v rámci akademie společně vystoupí Kněžíková a Adam Plachetka, kromě dalších sólistů je doprovodí PKF – Prague Philharmonia pod vedením Netopila.

Ve středu se v kině Nadsklepí koná přednáška o hudebním životě na kroměřížském zámku a unikátním hudebním archivu.