Romana Zubíka vytleskali diváci na led při vzpomínkovém zápase dvacet let po prvním vsetínském titulu.

Romana Zubíka vytleskali diváci na led při vzpomínkovém zápase dvacet let po prvním vsetínském titulu. | foto: Martin Krba

Odsouzený byl za obří podvody, pro část Valašska ale Zubík zůstává hrdinou

  • 24
S trochou nadsázky se dá říci, že ve Vsetíně by mu řada lidí postavila sochu, ale z hlediska zákonů je to padouch. Někdejší boss vsetínského hokeje Roman Zubík, který provinční tým dovedl díky milionům k šesti mistrovským titulům, je výrazná a kontroverzní osobnost.

Za finanční podvody v souhrnné výši jedné miliardy byl Roman Zubík před lety odsouzený k devíti rokům vězení (více zde).

Za mřížemi strávil pět let. Pak byl za dobré chování propuštěný na svobodu.

Když se ho nyní snažil iDNES.cz kontaktovat, tak měl tři dny nedostupný mobilní telefon. Údajně pobývá často v zahraničí.

Vraťme se ale do poloviny 90. let, kdy přivedl hokejový Vsetín do extraligy a hned s ním získal titul. Pak další.

Zubík závratně zbohatl na obchodech s lehkými topnými oleji a za velké peníze kupoval skvělé hráče, například olympijského vítěze z Nagana Jiřího Dopitu, Martina Procházku a Pavla Pateru.

Peníze jim nabízel v hotovosti a předával v igelitových taškách. Zubík, původní profesí paradoxně policista, počítal zisky a tituly.

Podvody za stamiliony korun

O jeho podnikání se ale začali zajímat kriminalisté, což dospělo až do fáze, že šestý vsetínský titul v roce 2001 Zubík sledoval z vazby. Měl se dopustit řady trestných činů, za které byl celkem dvakrát odsouzený.

Kriminální případy 90. let

Zubík například v únoru 1998 jako jednatel vsetínské firmy na základě fiktivní faktury a směnky požádal v olomoucké pobočce Moravia banky o úvěr ve výši 45,5 milionu korun. Ten skutečně získal.

Od slovenského státního podniku v prosinci 1998 zase vylákal pod falešnou záminkou téměř 121 milionů korun na nákup akcií.

V roce 1999 Zubík vstoupil s podnikatelem Radimem Masným do Chemapolu, firma skončila v konkurzu. Zubík se dostal do spirály dluhů, kterou se mu nepodařilo ukočírovat.

Byl navržený na cenu města, ale nezískal ji

Objevilo se dokonce podezření, že má prsty ve vraždě bývalého šéfa firmy Slovenský plynárenský priemysel Jána Duckého, s nímž obchodoval.

„Cítím se absolutně nevinný. Obchodní vztah je složitá věc. Udělal jsem spoustu chyb, ale nechtěl jsem nikoho úmyslně poškodit,“ dušoval se tehdy Zubík.

Soudy ale mluvily o sofistikovaných podvodech, z čehož nakonec vzešel souhrnný devítiletý trest. On sám ho nikdy nepřijal, opakovaně mluvil o své nevině.

Pobyt ve vězení ho hodně změnil, psychicky se tam zhroutil a pokusil se o sebevraždu. Po kdysi rozšafném muži nebylo ani památky.

Na Vsetínsku je ale Zubík stále populární. Jeho jméno se dokonce objevilo mezi těmi, kteří byli navrženi na Cenu města Vsetína za rok 2006. Ale nezískal ji.

O jeho oblibě svědčí i to, že předloni vhodil úvodní buly v exhibičním opakovaném finále mezi Vsetínem a Zlínem (více zde).

Svého času hrál i fotbal za Kateřinice, což je nevelká obec u Vsetína. Údajně měl ale místo v sestavě jako pravý obránce jen proto, že tamní klub finančně dotoval.