ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Dobytek byl bez krmiva, vody a přístřešku, za úhyn hrozí chovateli vězení

  • 8
Na dva roky může skončit ve vězení chovatel z Valašska, kterému uhynulo devět ze třiatřiceti kusů dobytka. Policisté jej obvinili z nedbalostního zanedbání péče. Podle veterinářů šlo o mimořádný případ.

Chov dvaapadesátiletého muže z obce poblíž Valašských Klobouk kontrolovali pracovníci krajské veterinární správy letos v únoru a březnu na základě podnětu.

„Na místě jsme nalezli devět kusů uhynulého skotu, vydali jsme proto závazný pokyn k jejich odstranění a zabezpečení podmínek chovu zvířat, přísunu krmiva a vody. Vzhledem k podezření na trestný čin jsme případ předali policii,“ sdělil iDNES.cz ředitel Státní veterinární správy pro Zlínský kraj František Mahdalík.

Majitel choval celkem 33 kusů dobytka, zbylá zvířata mu i po zásahu veterinářů a policistů zůstala, muž ale musel péči o dobytek rapidně zlepšit.

Podezření na předchozí zanedbání péče o zvířata potvrdila zdravotní pitva uhynulých kusů. Veterináři odhalili, že zvířata byla podvyživená, chovatel jim navíc neposkytl přiměřenou ochranu před nepříznivým počasím, nezabezpečil suché a neznečištěné místo.

„Nepříznivé klimatické podmínky, náročný terén a nedostatečná výživa vedly u devíti zvířat k vyčerpání tělesných rezerv a k úhynu. Zvířata neměla žádné energetické zásoby v podobě tuku a byla dehydrovaná v důsledku nedostatečného příjmu tekutin. Šlo o býčky, jalovičky a krávy, jedna z nich byla březí,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podezřelý muž porušil podle policistů veterinární zákon tím, že nesledoval zdravotní stav dobytka a nemocným zvířatům nezabezpečil řádnou veterinární péči. Zákon na ochranu zvířat proti týrání zase porušil tím, že omezoval výživu zvířat včetně napájení a choval je v naprosto nevhodných podmínkách.

„Podezřelý muž, který dosud nemá v rejstříku trestů žádný záznam, svoje jednání vysvětloval tím, že v zimě dojde vždy k přirozenému úhynu slabších kusů dobytka, a že neměl možnost jinak zabezpečit vhodnější podmínky k chovu,“ tlumočila chovatelova slova Kozumplíková.

Komisař zlínské kriminální policie se ale s mužovou obhajobou neztotožnil a obvinil jej z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, za což mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až dva roky vězení.

„Jednalo se o mimořádný případ, šlo o zanedbání zcela základní péče. Policii předáváme případy spíše výjimečně, většinou prohřešky řešíme výzvami k nápravě, případně pokutami,“ konstatoval šéf krajské veterinární správy.

Na řádnou péči dohlížejí pracovníci úřadu kontrolami nejen na základě oznámení, ale také podle svého plánu. Chovatelé mají povinnost být v registru chovatelů hospodářkých zvířat, už pokud chovají jeden kus skotu, ovce nebo prasete. U těch se registraci vyhnou jen v případě domácí porážky do 7 dnů od nákupu.