Zleva jsou na snímku obžalovaní Dávid Kortiš, Marek Hančín a Libor Buček. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Za krádeže aut na Moravě potrestal soud tři cizince, dva obžaloby zprostil

  • 1
Zlínský soud poslal do vězení tři z pěti Slováků obžalovaných z krádeží aut na různých místech Moravy. Další dva naopak obžaloby zprostil, proti čemuž se státní zástupkyně na místě odvolala. Podle soudkyně chyběly proti těmto dvěma přesvědčivé důkazy.

Obžaloba uváděla, že se organizovaná skupina dopustila mezi lety 2016 a 2017 krádeží 28 aut ve Zlínském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Způsobenou škodu vyčíslilo státní zastupitelství na více než 13 milionů korun.

Všichni obžalovaní byli v minulosti soudně trestaní, někteří na Slovensku a také v Rakousku. Vinu shodně popírali.

Soud uznal vinnými pouze tři z nich, a to jen z menší části žalovaných skutků. Podle rozsudku by měl Dávid Kortiš strávit ve věznici s ostrahou 5,5 roku, Libor Buček 3,5 roku a Marek Hančín tři roky.

Soud je uznal vinnými z krádeže, Bučka také z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a Kortiše z poškození cizí věci. Nahradit navíc mají část způsobené škody.

Zcela zproštěni obžaloby byli Tomáš Kožuch a Jozef Kotúček.

V případě většiny krádeží se podle předsedkyně trestního senátu Ivety Šperlichové nepodařilo hodnověrně prokázat, že se jich muži skutečně dopustili.

„Byť nějaké důkazy u každého skutku pan státní zástupce v obžalobě navrhl, vesměs se jednalo o nepřímé důkazy, často ojedinělé, které netvořily ucelený řetězec, který by umožňoval soudu bez jakýchkoliv pochybností rozhodnout o vině obžalovaných,“ řekla po vynesení rozsudku Šperlichová.

Organizovaná skupina to nebyla, rozhodla soudkyně

Mužům na základě podané obžaloby hrozilo až deset let vězení. Podle rozsudku však není bez jakýchkoliv pochybností prokázáno, že se muži krádeží dopouštěli jako skupina po předchozí domluvě, jak jim kladla za vinu obžaloba.

„Organizovaná skupina musí naplnit zákonné znaky, a to se nestalo,“ uvedla Šperlichová.

Soud navíc dospěl k závěru, že chybějí přesvědčivé důkazy o tom, že muži způsobili škodu velkého rozsahu, za prokázanou považuje jen značnou škodu. Trestní senát proto rozhodl o změně právní kvalifikace, na základě které obžalovaným hrozilo maximálně osmileté vězení.

Z dřívějších výpovědí vyplynulo, že se pětice mužů navzájem znala. Někteří bydleli spolu v jedné obci, znali se od dětství nebo se stýkali při sportovních aktivitách.

Kriminalisty k nim zavedly závěry vyšetřování, nalezené věci z kradených aut a také pachové stopy z jednoho vozidla. U nakonec zproštěného Kotúčka, který byl jako jediný stíhaný na svobodě a který potvrdil, že o krádežích věděl, mimo jiné policisté našli zařízení na vytahování zámků nebo videa o zabezpečovacích systémech do aut.

Státní zástupkyně se odvolala proti zprošťující části rozsudku u všech obžalovaných, v případě odsuzující části rozsudku si ponechala lhůtu na možné podání odvolání. Lhůtu využili také odsouzení Kortiš, Buček a Hančín, zproštěný Kožuch se práva na případné odvolání vzdal a Kotúček se ze čtvrtečního hlavního líčení ze zdravotních důvodů omluvil.

,