Kovář Pavel Maček z Loučky

Kovář Pavel Maček z Loučky | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Netušil jsem, že půjde o dar pro Svatého otce, říká kovář Maček

  • 4
Plastiku kováře a výtvarníka Pavla Mačka z Loučky dostal před několik dny papež František. Jako dar mu ji přivezl olomoucký arcibiskup Jan Graubner v rámci cesty českých a moravských biskupů do Říma.

"To je věc, kvůli které v kovárně rád hltám ten prach a dým. Je to velká motivace," svěřil se Maček.

Kovářské řemeslo dělá téměř třicet let a přestože se svými díly nerad chlubí, tentokrát bez povšimnutí nezůstal. Přitom prý původně netušil, že vyrábí plastiku přímo pro papeže Františka.

"Nebylo to nijak plánované. Nevěděli jsme, jestli papež na Velehrad přijede, jestli dar dostane a už vůbec ne, že to bude někdo jiný než papež Benedikt," vysvětlil.

Výzva z olomouckého arcibiskupství k němu totiž přišla už před třemi lety, když se začaly plánovat velkolepé cyrilometodějské oslavy výročí 1 150 let od příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu.

Jedna z věcí, které se připravovaly, byly důstojné dary pro hosty. Loučský kovář proto vyrobil několik plastik stylizovaných postav Cyrila a Metoděje, kteří nesou knihu a slovanský kříž a žehnají lidu.

Na plastice pracoval dva roky

Těch větších bylo pět a byly určené pro vzácné hosty. Ale jestli mezi nimi bude papež, to nebylo jasné.

"Kdybych to věděl, asi by se mi pracovalo hůř. Zodpovědnost by mi více svazovala ruce," zhodnotil kovář Maček. Zakázkou se nakonec zabýval skoro dva roky.

Svá díla má na mnoha místech v Česku i zahraničí. Spolu s italskými kolegy dělal doplňky do vily zpěváka Stinga v Toskánsku, vyrobil kříž a mariánský znak na novém kostele v Dolní Lhotě, dělá i kované obecní znaky a doplňky do interiérů.

Když pak vyrobené plastiky vezl loni v červenci na slavnosti na Velehrad, naložil do auta i základní kámen nové kaple v Loučce.

Jako jedna z prvních na Moravě bude zasvěcená Janu Pavlu II.

"Považoval jsem ho za vzácnější náklad než kované plastiky," konstatoval Maček. Byl totiž na Velehradě při návštěvě Jana Pavla II. v roce 1990. "Pro mě je s tímto místem velmi spjatý, jako by to byl třetí věrozvěst," dodal.