Pivovar Uherský Brod našel sládka a vaří i prapivo jako v osmém století

  10:55aktualizováno  10:55
Našli nového sládka, investovali miliony do nového chladicího systému a zvýšili prodej piva. Uherskobrodský pivovar má za sebou na události bohatý rok. Už brzy navíc začne v lahvích prodávat kouřové pivo připravované starodávnou technologií.

Nový sládek se zatím zaučuje. V Pivovaru Uherský Brod tak pivo zatím vaří ředitel Lukančo Trifončovski. | foto: Zdeněk NěmecČTK

Když z firmy odešel před pár měsíci dlouholetý sládek Jaroslav Horehleď, nebyla to zrovna příjemná zpráva. A pivovar musel začít shánět náhradu.

"Hledali jsme člověka s praxí, který to zná a je z našich řad. Pivovar dobrého sládka potřebuje," konstatoval ředitel Lukančo Trifončovski.

Vaření piva si prozatím vzal do své kompetence. Už proto, že v pivovarech se pohybuje přes čtyřicet let a má řadu zkušeností i ze zahraničí.

Jméno Horehleďova nástupce je už ale v tuto chvíli jasné. "Zatím neprozradím jméno, ale už se zaučuje," ujistil ředitel.

Příprava podobná jako u whisky

Mezitím pivovar stihl uvařit nový druh svátečního kouřového piva, které si už za pár týdnů vůbec poprvé v republice mohou zákazníci koupit i v lahvích.

"Loni jsme s ním měli obrovský úspěch, ale byl jen čepovaný, proto ho letos dáváme i do lahví," upozornil obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Jde o zvláštní pivo, které se v Česku často nevyrábí. Jsou v něm čtyři druhy sladu, z nichž jeden se suší nad kouřem z dubového dřeva nebo rašeliny. Což je podobné jako u whisky.

"Říkám mu prapivo všech piv, protože právě takto se pivo dělalo na počátku vaření, tedy v osmém století," zdůraznil Trifončovski.

V kouřovém ležáku by měli znalci cítit karamelový slad, kávové zrno i kouř. Je tmavé, jemně hořké, má pět procent alkoholu a rovná se zhruba třináctistupňovému pivu.

Zájem roste o vídeňský ležák

Uherskobrodský pivovar ho loni vyrobil 250 hektolitrů, letos nabídku zvýšil o sto procent.

Do restaurací a hospod se specialita dostane před vánočními svátky, tedy v polovině prosince. V lahvích pak bude součástí dárkového balení, které bude k dostání hlavně v pivovarské prodejně v Uherském Brodě.

Tam si zájemci mohou pořídit i další značky brodského piva. Například jedenáctistupňový Patriot, který byl i letos mezi pivaři nejoblíbenější a tvořil více než polovinu brodské produkce. Zákazníkům stále víc chutná i desítka Perun, což je pětkrát chmelené pivo.

Největší vzestup ale zaznamenal speciální vídeňský ležák Kounic, kterého pivovar prodal v letošním roce o 60 procent více než loni.

Autor:

Nejčtenější

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

Jiří Vaculík (vlevo) a Petr Chmela začínali coby spoluhráči v kapele Symfonik...

Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Další z rubriky

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Města rozšiřují nabídku suvenýrů, lidé kupují slamáky, mince i slivovici

Automat v uherskohradišťském infocentru za padesátikorunu nebo za dvě eura...

Města ve Zlínském kraji ve svých infocentrech stále rozšiřují nabídku upomínkových předmětů. V Uherském Hradišti je...

Řidič neohlásil, že srazil cyklistu, pak měl pozitivní test na drogy

Ilustrační snímek

Těžké zranění utrpěl cyklista, kterého na Zlínsku srazilo nákladní auto. Jeho řidič mu sice poskytl první pomoc, nehodu...

Adecco spol. s r.o.
Servisní technik Hranice, přímo pod kmen

Adecco spol. s r.o.
Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 38 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz